Куклен Театър Сливен е отличен на първо място с проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“

13:35, 27 фев 23 / Регионални новини 25 969 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Изкуството като път към образованието

Театърът е изкуството, което обединява литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата и дизайна. Артисти откукления театър  в Сливен, педагози, театрални професионалисти от Норвегия, деца и родители от ромската общност в града, ще бъдат обединени от идеята да насърчат подрастващите да развиват артистичните си заложби и да се повиши достъпа до култура на децата и семействата от малцинствената група.

Основната цел за създаването на проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“, е да се предизвика интерес към изкуството, което да провокира желание за образование, тъй като невладеенето на български език и липсата на образование, водят до изолация и невъзможност за интегриране и развитие на ромските деца.

Проектът включва: представяне на спектакли от репертоара на ДКТ Сливен и норвежкия партньор сред ромските ученици, ателиета по слово и драматургия, музика, танци, кукломайсторство и актьорско майсторство, както и създаване на куклено–театрален спектакъл по приказка на автор от ромския етнос, в който ще вземат участиедеца от ромски произход и професионални актьори. Спектакълът ще бъде показан пред публика в областта. Предстои и заснемането на филм, представящ етапите по реализация на проекта.

Снимка: Куклен театър Сливен

Проектът„Вдъхновени – изкуство за промяна“по програма „Културно предприемачество, наследство, сътрудничество“сеизпълнява с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Проектът ще бъде реализиран от 01.03.2023 - 30.04.2024

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама