Цветанов: Изборите на 2 април няма да разрешат политическата криза в страната

06:49, 18 фев 23 / Политика 25 2462 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Изборите на 2 април няма да разрешат политическата криза в страната. В голямата си част концентрацията и фокусът на партиите ще бъдат местните избори. А те биха могли да създадат предпоставка за разсичането на политическия възел и създаването на една възможност за излизане от турбулентността и постоянното правене на избори. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в ефира на Радио „Фокус“.

Според него най-притеснителното е, че омразата се е превърнала в основната движеща сила в обществения живот на страната.

„Това не е градивната сила и няма да доведе до нищо добро. С подобно поведение не могат да се разрешат проблемите, които са на дневен ред, а същевременно омразата изключва възможността да се води диалог в каквато и да е била посока за излизане от наболелите проблеми, които стоят пред страната ни“.

По думите на Цветанов има някакъв лъч на надежда. „Виждам го в това, което се демонстрира като едно обединение на демократичните сили в страна – вдясно и в центъра, на „Демократична България“ и Продължаваме промяната“. Ако те в действителност имат тази идея за подобно обединение и отворят периферията си за други политически формации, които могат да ги подкрепят в тези избори, дори и с кандидати за депутати на неизбираеми места. Тогава би могло да се очертае една много добра перспектива за предстоящите местни избори и да може действително да говорим вече за стабилност в политическият живот на страната, както и за устойчиви и трайни решения, които да взимат политиците“, категоричен е той.

„Необходимо е и да се дадат ясни сигнали и към потенциални инвеститори, че сигурността и бизнесът ще могат да работят много добре“, добави политикът.

„Чрез санкциите „Магнитски“ се показват ясни сигнали, че на думи сме изпълнили определени критерии, но на дела има огромен дефицит. Това е нещото, което всеки един политик много внимателно трябва да анализира и да се предприемат съответните политически действия, които да могат действително да направят необходимите реформи и да гарантираме, че може да изпълним своите ангажименти. А това кореспондира и с очакванията на българските граждани“, добави Цветанов.

„Наблюдаваме, че  лицата в последния санкционен списък са били в услуга на увеличаващото се влияние на Русия относно сектор енергетика в България. Това, което направихме и ние като страна през последните 2-3 години, с пускането в експлоатация на „Турски поток“ обслужихме режима на Путин и българският данъкоплатец плати за това“.

Цветанов припомни, че страната ни се е отказала от гарантираните такси до 2029 г. по старото трасе, които са 1 млрд. 300 млн. лв.

„През последните години сме били в орбитата и удовлетворяването на желанията на режима на Путин за увеличаване влиянието на Русия в региона, в който се намира страната ни“.

Цветанов даде за пример Румъния, която е последователна и принципна и затова няма никакви проблеми с подобни лица, които  са били в услуга за увеличаване на руското влияние и проектите в областта на енергетика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама