Втори сигнал за конфликт на интереси в СЕМ в рамките на седмица

15:34, 13 фев 23 / Политика 25 2889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като миналата седмица ви разказахме за сигнала за конфликт на интереси подаден срещу Пролет Велкова - член на СЕМ, днес, само седмица по-късно получихме сигнал за нов конфликт интереси, свързан с нея. Въпреки, че сигналът ни беше изпратен от наш читател, направихме подробна проверка на предоставените факти и документи.

Какво открихме в хода на нашата проверка?   

Както миналата седмица ви разказахме, Пролет Велкова, като член на СЕМ е свързано лице с двама от членовете на ръководството на Дарик радио (в това число - изпълнителният директор на медията). Връзката между членът на СЕМ и Константин Вълков и Христо Христов идва от фондация “Дарик”. В нея, дори и към момента Пролет Велкова е изпълнителен директор, а Константин Вълков и Христо Христов са членове на управителния съвет. В това им качество, те ежегодно разглеждат и приемат (съответно - не приемат) годишния отчет на Велкова. Елементарната справка в Търговския регистър показва, че в последният отчет на Велкова има приходи и разходи за близо 50 000 лева. С други думи - това е една работеща фондация, която печели пари и ги разходва по преценка на изпълнителния си директор (в този случай - Пролет Велкова). А дали разходите са оправдани, законосъобразни и целесъобразни преценяват членовете на управителния съвет на фондацията (в случая и двамата са членове на ръководството на Дарик радио). Така, направените от Пролет Велкова разходи за близо 50 000 лева на година минават през одобрението на тези две лица.

Както стана ясно, Константин Вълков и Христо Христов са членове на съвета на директорите на Дарик радио, а Христо Христов е и негов изпълнителен директор. Тази връзка между ръководството на Дарик радио и СЕМ сама по себе си е смущаваща, защото винаги оставя място за съмнение в обективността на медийния регулатор.

Сигналът, който ни беше предоставен днес е втори срещу Пролет Велкова. Ако първият беше посветен на нейното участие в промяната на лицензията на Дарик радио, то днешният е свързан с нещо друго - потулването на нарушение на ЗРТ, допуснато в ефира на Дарик радио.

Администрацията на СЕМ е установила нарушение на Закона за радиото и телевизията в частта му, свързана със скритата реклама. В ефира на Дарик радио, водещият прави подробно описание на качествата на продуктите на Биодерма. Според експертите в СЕМ, това е нарушение на закона. Следва съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Процедурата предвижда разглеждане от членовете на СЕМ, който да наложат санкция в рамките на закона. Това не се случва. Пролет Велкова взема дейно участие в обсъждането и гласуването. Резултатът е….маловен случай. Нарушението е омаловажено, а Дарик радио се разминава със санкцията.

Защо това е проблем?

Законът предвижда лица, които заемат висши държавни длъжности да упражняват своите правомощия, без да допускат частен интрес. С други думи, когато лице, заемащо такава длъжност упражнява правомощия, които засягат него или свързани с него лица, то трябва да си направи отвод. Само така обективността ще бъде гарантирана. А ако това не се случи и законът бъде нарушен има конфликт на интереси.

Какво е конфликт на интереси и до какво води той?

Ако дадено лице, което заема висша държавна длъжност упражнява своите правомощия в своя полза (в случая - в полза на свързани с него лица) има съществено нарушение на закона. Наличието на конфликт на интереси е основание за прекратяването на мандата на това лице, тъй като то очевидно злоупотребява със своето положение.

Ще следим отношението на компетентните органи по тази тема.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама