Крал Чарлз III иска Хари и Меган да присъстват на коронацията му

18:05, 30 яну 23 / Свят 25 2016 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кралят е помолил архиепископа на Кентърбъри да посредничи за сделка, която да позволи на Хари да присъства на коронацията му - но е срещнал съпротивата на Уилям, разкрива The Mail on Sunday.

Чарлз иска от Джъстин Уелби да сключи споразумение с враждуващите му синове, което да позволи на Хари и съпругата му Меган да присъстват на церемонията в Уестминстърското абатство през май, твърдят високопоставени източници, близки до двореца Ламбет.

Откакто Хари и Меган се оттеглиха от кралските си задължения, и особено след публикуването на мемоарите на Хари „Резервен" по-рано този месец, в които се съдържаха поредица от обидни нападки срещу висши членове на кралското семейство, се спекулираше дали двамата ще присъстват на престижното събитие.

Това се случва на фона на съобщенията, че Чарлз обмисля да даде собствено телевизионно интервю преди коронацията.

Принц Хари обвини брат си Уилям в саморазправа

Твърди се, че кралят вярва, че отсъствието на Хари и Меган на коронацията ще доведе до по-голям скандал, отколкото присъствието им, затова е готов да направи отстъпки, за да ги убеди да присъстват. Но Уилям се опасява, че брат му ще използва събитието, за да организира „сензация", която ще засенчи събитието.

Източници твърдят, че на Хари може да бъде гарантирано високопоставено място в абатството или неофициално уверение, че ще може да запази титлите си, като стимул да присъства.

Въпреки това Уилям се опасява, че ако посещението на Хари не е строго планирано, той може да открадне светлината на прожекторите, например като се разходи с Меган из някой от бедните квартали на Лондон.

Един от източниците каза: „Въпросът по същество е дали те ще присъстват на коронацията и ако го направят, при какви условия".

Семейството е разделено и всичко сочи, че Хари е съветван да не се съгласява с нищо на този етап и да „разиграва топката дълго" до последната минута, което прави преговорите с него много трудни.

От лагера на Хари ясно заявиха, че идеята той просто да присъства на коронацията и да се държи добре, но след това да бъде лишен от титлите си, е напълно несъстоятелна. Макар че в даден момент той може да реши да се откаже от титлите си по собствено желание, той се противопоставя на идеята да бъде лишен от тях насилствено. Хари не е доволен, че в общественото съзнание двамата с Андрю са „проблемни принцове", въпреки че според него обстоятелствата са напълно различни.

Снощи и Ламбетският дворец, и Бъкингамският дворец отказаха да коментират, а източник, близък до принц Уилям, заяви, че не знаят за подобни преговори относно коронацията, пише БГНЕС. 

Представителите на Хари не отговориха на молбата за коментар.

Г-н Уелби, който ще отслужи церемонията в Уестминстърското абатство, за първи път беше помолен да действа като посредник между Уилям и Хари малко след смъртта на кралицата през септември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама