Все повече семейства във Великобритания изпращат децата си гладни на ясла

10:08, 30 яну 23 / Свят 25 1762 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Обединеното кралство отчита рекордната за последните 41 години инфлация, което води след себе си и сериозни предизвикателства за домакинствата. Всичко това се отразява и на детските грижи.

Изследване посочва, че децата между една и две години идват в детските ясли гладни. Установен е също така голям брой доставчици на храни за детски заведения, принудени да се обърнат към благотворителни организации, за да помогнат за осигуряването на питателна храна в яслите.

Драстичното увеличение на цените на храните през последните месеци създава сериозни проблеми. Много родители в Обединеното кралство плащат повече за таксите за детски ясли, отколкото за своите ипотечни вноски или наем, а доклад посочва, че средната цена на място в детска градина на пълен работен ден за дете под две години е 14 000 паунда или малко над 30 000 лева. 

Във Великобритания някои по-бедни домакинства имат право на 15 часа седмично безплатни грижи за деца до две години. Доставчиците казват, че тарифите, които им се дават за храна на децата ползващи безплатни часове, са недостатъчни, което принуждава детските ясли да увеличат таксите си за родителите, които плащат, пише bTV. 

Шест от 10 или 62% детски заведения казват, че са били принудени да използват по-евтини съставки, когато са осигурявали храна, 15% са намалили размера на порциите си и 9% са използвали благотворителни организации за преразпределяне на храна за децата в яслите.

56% от детските ясли и градини прехвърлят допълнителните разходи на семействата, въпреки опасенията, че родителите също се борят със сметките за гледане на деца на фона на кризата с разходите за живот.

Новината идва, след друго проучване, което посочва, че около 49% от семействата са затруднени с набавянето на достатъчно храна, като респондентите забелязват увеличение на броя на деца, които идват гладни.

Това изправя правителството в Лондон под сериозен натиск да увеличи парите, които отпуска за безплатна храна в детските заведения.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама