Джокович отново е на върха

09:26, 30 яну 23 / Спорт 25 2857 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Новак Джокович отново е кралят на Australian Open, след като триумфира за безпрецедентен десети път на любимия си корт „Род Лейвър арена”.

Ноле се справи със съпротивата на Стефанос Циципас с 6:3, 7:6(4), 7:6(5) в 3-часов финал пред рекордните 35 хиляди зрители по трибуните.

За разлика от предишните му три мача в Мелбърн, Джокера трябваше да демонстрира голяма част от пълния си арсенал в почти цялата продължителност на двубоя. Интрига нямаше в първия сет, който беше спечелен рутинно с ранен пробив за 36 минути, но във втората и третата част резултатът отговаря на равностойния дуел. 

В тайбрековете обаче Циципас направи голям брой непредизвикани грешки от форхенд и контролът биваше поеман от самото начало от великия сърбин.

22-рата титла от „Големия шлем”, естествено, изрявнява Джокович на върха във вечната класация с Рафаел Надал. Ноле се завърща и на върха в световната ранглиста, докато загубилият финала грък ще заеме третото място, пише Sportal.bg

Джокера вече има рекордните 28 поредни победи в Australian Open и не е губил в Зеления континент (в какъвто и да е турнир) от осминафинала в Мелбърн през 2018-а, когато беше спрян от Хьон Чун. Джокович също така няма загуба в турнира срещу съперник от топ 10 от 2014-та насам, когато бе спрян от Стан Вавринка на четвъртфиналите, а впоследствие швейцарецът спечели титлата.

Ноле е с перфектна статистика във финалите в Мелбърн - 10 от 10, като от „Уимбълдън” миналата година насам е загубил само един мач и е спечелил пет турнира досега. За шести пореден път сърбинът се изправи на финал в „Шлема” срещу съперник, който няма „мейджър” титла. В четири от предишните пет двубоя той също излезе победител, като изключението е само загубата на US Open 2021 от Даниил Медведев. Именно това поражение сложи край на мечтата за „календарен шлем”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама