Безнадеждно: механизмът за главния прокурор бе приет само на първо четене 

14:44, 27 яну 23 / Политика 25 1715 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От втория опит, но едва на първо четене, мнозинството прие измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Проектът на Министерство на правосъдието, считан за водещия от още пет проекта за измненения в НПК, мина със 181 гласа „за”, 25 „против” и един „въздържал се”.

За гласуваха депутатите на ГЕРБ, „Продължаваме промяната", „Демократична България", БСП, „Възраждане", „Български възход" и независимият Явор Божанков. Против бяха депутатите от ДПС, като от Движението бе и единственият глас „въздържал се", пише Клуб Z. 

Бяха приети и останалите проекти - на ПП, „Възраждане" и друг на Министерския съвет. Отхвърлен бе само този на Надежда Йорданова (ДБ) - сходен с този на правосъдния министър Крум Зарков. След гласуването Йорданова призова от трибуната още днес да се обединят проектите в общ доклад, за да се даде ход на предложенията между двете четения максимално бързо. Което зависи от председателя на комисията по правни въпроси - Радомир Чолаков (ГЕРБ) - да свика още днес извънредно заседание.

Кодексът е в надпревара с времето. Обичайният срок за предложения в приетите на първо четене текстове преди второто, е 7 дни. Това означава след обявеното вече от президента разпускане на Народното събрание на 3 февруари. Може да се поиска съкращаване на срока - да е 3 дни, каквото се очаква да направят от ДБ. Това би дало време НПК да влезе в програмата за работа на депутатите идната седмица и да бъде окончателно гласуван. Също така обаче се очаква мнозинството, с гласовете на ГЕРБ да не подкрепи такива съкратени срокове. Мотивът - Кодексът има нужда от задълбочено обсъждане. А и от ГЕРБ вчера не подкрепиха друго такова искане - по Закона за съдебната власт - също минал на първо четене, да се разгледа в комисия в рамките на три дни. Освен това, от ГЕРБ не харесват проекта, определят го като противоконституционен.

По информация на Клуб Z Чолаков мисли да свика заседание в понеделник, т.е. НПК няма да се впише в сроковете преди разпускането на парламента, дори в тридневния. С други думи - с него е свършено в рамките на този парламент.  Измененията в НПК бяха на два пъти забавяни. Първо Чолаков не ги подложи на гласуване в комисия, а вместо това мнозинството реши, че на следващо заседание трябва да чуе какво мисли главният прокурор Иван Гешев по тях. Сам Гешев бе поискал това, макар от прокуратурата, а и лично той, да бяха давали редица становища по текстовете в продължение на месеци, в т.ч. и на въпросното заседание. Така Гешев бе чут на следващата седмица, а измененията бяха подкрепени и в комисия от ГЕРБ, след разпореждане на лидера й Бойко Борисов.

Вчера пък точката „НПК" от първа в дневния ред бе преместена като трета и депутатите започнаха да я разглеждат след 15 ч. Около 18 ч. председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) поиска поименна проверка, която установи едва 76 регистрирали се. Няма кворум - констатира той и разпусна депутатите. Тези на ГЕРБ и ДПС не се регистрираха, въпреки присъствието „телом", а половината от ПП и ДБ бяха в този момент на комисията по е-управление за изслушване на фейсбук модератора „Телус". Самата комисия пък нямаше право да заседава, докато течеше пленарно заседание.

Пак разправии 

След грандиозния провал на вчерашното заседание заради липса на кворум, заседанието днес започна с висок градус на напрежение. Очаквано, имаше редица предложения за разместване на дневния ред, като и от ГЕРБ, и от БСП искаха НПК да бъде първа точка. Разправиите по предложенията ядосаха единствения независим депутат Явор Божанков, който се възмути - че днес всички искат съдебната реформа да е първа точка, понеже вече няма време за приемането й на две четения. А в същото време вчера провалиха кворума.

Председателстващият Йордан Цонев пък скастри младия депутат от „Продължаваме промяната" Искрен Митев, който бе стигнал до трибуната, за да се изкаже. „Това, че сте вдигнал ръка, не ви дава право да взимате думата. Хайде сега върнете се и си седнете на мястото. Вчера ви казах, че колкото и да сме толерантни ние председателите, няма как да заменим базови дефицити от първъте седем години." „Припомнете си времето, когато сте били тук за първи път, отнасяйте се с уважение към народните представители" - отвърна Митев, припомняйки на Цонев, че е депутат от 30 години.

Дебат под дъното

Вече по същество - измененията в НПК, дебатът падна под дъното. Ако в началото се използваха само определения като „милиционерщина" и „полицейщина" по адрес основно на проекта на бившия министър на вътрешните работи и в служебния кабинет на Румен Радев, и в редовния на Кирил Петков - Бойко Рашков, то с напредването на споровете от трибуната се чуха „чекЕджийски" номера, „чекисти", „ченгеджийски", намесени бяха „секс играчки", „гумени ръкавици" и „други гумени работи". Основни участници в тези упражнения по стил (и практика) бяха младежкият лидер на ГЕРБ и бивш заместник-министър на външните работи Георг Георгиев и отцепникът от „Има такъв народ", приютен заради това от „Продължаваме промяната" - Радостин Василев.

„Исках да кажа „чекистки" и „ченгеджийски", а не това, което звучи нецензурно". Лапсус лингва, простете ми, съжалявам" - поправи се депутатът на Бойко Борисов, след като преди това бе изрекъл по адрес на Рашков онази дума.

Василев пък, който от две седмици разнася из парламента, в т.ч. в пленарна зала две гумени ръце, реши да ги размаха направо от трибуната - в отговор на Георг Георгиев. „Престанете да внасяте декорации, гумени ръчички, защото ГЕРБ ще внесе други гумени работи" - ядоса се председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ). 

Заради така стичащия се дебат по иначе уж важната за всички парламентарни сили съдебна реформа, бе дадена почивка. След която зам.-председателят Цонев обяви още две наказания за деня - след като първо порица Бойко Рашков, че разваля реда в залата. Те бяха за Георг Георгиев и Радостин Василев - за непристойни думи и поведение. И заплаши, че при следващо провинение, следва изгонване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама