Читателите на библиотеката в Силистра все повече

13:38, 27 яну 23 25 1250 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Близо 3000 са издадените читателски карти в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра за изминалата година. Броят им е с около 400 повече от 2021 г., каза за БТА директорът на културната институция Галина Раева.

Според нея това се случва, въпреки че за известно време през миналата година библиотеката беше затворена заради ремонт. Увеличението се забелязва във всички възрастови групи, дори и при тийнейджърите, които традиционно не са сред най-активните читатели.

Силистренци четат много, интересуват се от новите издания. Много силно изразена е тенденцията към четенето на български автори. Безспорен лидер сред нашите читатели е романът „Сърце“ на Виктория Бешлийска. Много харесвани са и „Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева и „Абсолвоте“ на Георги Бърдаров. Имаме голямото желание да поканим някой от тези автори през тази година, за да се срещне с почитателите си в нашия град“, каза Раева.

По думите й инфлацията се е отразила и на културната институция. Новите заглавия, които са постъпили в библиотеката през миналата година са 3114, което е по-малко в сравнение с 2021 г. Въпреки това, с помощта на Министерството на културата и на дарители успяват редовно да обогатяват книжния фонд. Най-голямата дарителска инициатива през миналата година бе маратонът „Чрез спорт към знание“. Той събра над 2700 лева, с които бяха закупени 150 книги.

През миналата година силистренската библиотека се сдоби с две нови хранилища, предоставени от местната община и от Областната администрация.

„Благодарни сме за подкрепата от местната власт. Доскоро не разполагахме с достатъчно пространство и това беше проблем. Започнахме да изнасяме част от фонда, тази година ще продължим“, сподели Раева.

В края на 2022 г. екипът на Регионална библиотека в Силистра предаде дарение от 182 нови книги на Детското отделение на болницата в града. Книгите бяха събрани по време на коледната кампанията „Една книжка = една усмивка”, проведена от културната институция. Целта на кампанията бе да развива четенето на децата, да помага на родители да общуват заедно с децата си чрез книгата и да „лекува чрез четене”.

Справката показва, че през 2022 г. Регионална библиотека „Партений Павлович” е посетена 48 351 пъти, като над 4 хиляди са посещенията на организирани събития. Заетите или ползвани в читалните библиотечни материали са малко над 67 хиляди.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама