Американски конгресмен произнесе реч, създадена с изкуствен интелект

15:09, 26 яну 23 / Свят 25 1561 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Когато американският конгресмен Джейк Окинклос решава да говори в Камарата на представителите на САЩ по законопроект за създаването на американско-израелски център за изкуствен интелект, той избира речта му да бъде написана чрез изкуствен интелект, предаде Асошиейтед прес.

Кратката реч, състояща се от два параграфа, прочетена в Камарата на представителите от демократа от щата Масачузетс Окинклос, е създадена чрез онлайн чатбот програма с изкуствен интелект „Чат Джи Пи Ти” (ChatGPT). Според сътрудниците му за първи път в Конгреса на САЩ се произнася реч, написана чрез изкуствен интелект.

Конгресменът каза, че отчасти е задал на програмата „да напише 100 думи за произнасяне на реч в Камарата на представителите” по законопроекта. Окинклос добави, че няколко пъти е трябвало да прецизира задачата, за да получи окончателния вариант на прочетения от него текст.

Окинклос внася законопроекта за американско-израелски център за изкуствен интелект в САЩ с цел той да служи като своеобразен хъб за научни изследвания и развитие на изкуствения интелект в обществения, частния и образователния сектор.

Представителят на щата Масачузетс обясни, че е взел отчасти решението да прочете текст, създаден чрез „Чат Джи Пи Ти”, за да предизвика дискусия около изкуствения интелект, както и за предизвикателствата и възможностите, свързани с него. Той каза, че не иска да се повтори случаят с появата на социалните медии, които започнаха с малко, но се развиха по-бързо, отколкото можеше да се очаква.

Аз съм най-младият родител сред демократите и изкуственият интелект ще бъде част от моя живот, той може да се превърне в технология с общо предназначение за децата ми”, каза  34-годишният Окинклос.

Появата на „Чат Джи Пи Ти” и други предлагани в интернет програми за изкуствен интелект вече се превръща в предизвикателство за преподавателите, които сега трябва да се противопоставят на тенденцията есета, предавани от техните ученици и студенти, всъщност да са подготвени чрез изкуствен интелект.

Изследователите са също така разтревожени и от възможността, че създадени чрез изкуствен интелект чатбот програми могат да подпомогнат усилията за разпространение на дезинформация и пропаганда, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама