„Тесла” с рекордна печалба

10:51, 26 яну 23 / Свят 25 1552 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Американският производител на електромобили и слънчеви панели „Тесла” (Tesla) отчете рекордна чиста печалба за последното тримесечие на миналата година - 3,69 милиарда долара, което е с 59 процента повече, отколкото за същия период на предходната година, предаде Асошиейтед прес.

Приходите на компанията за последната четвърт на 2022 г. възлизат на 24,32 млрд. долара - под очакванията на анализаторите, които прогнозираха те да достигнат 24,67 млрд. долара.

Изпълнителният директор на „Тесла” Илон Мъск каза, че независимо от обявеното по-рано този месец намаление на цените на някои от автомобилите с до 20 процента, търсенето на продуктите на компанията е голямо, а продажбите са ограничени от производството.

Някои анализатори казаха, че намаляването на цените е признак за спад в продажбите на „Тесла”, но от началото на януари компанията регистрира най-значителния обем поръчки за начало на годината в историята си, както отбеляза и Мъск в уебкаст с анализатори.

Смятаме, че търсенето ще бъде добро въпреки вероятното свиване на пазара за автомобили като цяло. Търсенето значително надхвърля производството", подчерта Мъск и допълни, че „Тесла” дори леко увеличава цените.

В писмо до инвеститорите вчера компанията обяви, че тази година ще произведе около 1,8 милиона автомобила, а Мъск прогнозира, че и продажбите ще са от този порядък, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама