Случаите на Ковид в селските райони на Китай главоломно растат

15:48, 25 яну 23 25 1116 Шрифт:
Автор:

В региона Синджоу в северната провинция Шанси производителите на ковчези са били заети повече от обикновено. През последните месеци, казват те, не са имали време да спрат. Един селянин, клиент, споделя, че ковчезите често биват разпродадени. Той също така не пропусна да добави, с нотка горчива ирония, че хората в погребалната индустрия са "спечелили много малко състояние", съобщават от BBC. Всичко това говори, че случаите на Ковид не просто не са овладяни, ами растат.

В Китай имаше много дебати относно реалния брой смъртни случаи от ковид, след като вирусът разкъса мегаполисите му. Около 80% от населението - повече от един милиард души - са били заразени, откакто Китай отмени ограниченията през декември, според водещия епидемиолог Wu Zunyou. Миналия уикенд Китай отчете 13 000 смъртни случая, свързани с Ковид, за по-малко от седмица, добавяйки към 60 000 случая, преброени от декември.

Но тези смъртни случаи са били в болници. В селските райони има само оскъдни медицински заведения и тези, които умират у дома, в повечето случаи не се броят. Няма дори официална оценка за броя на смъртните случаи в селото. BBC обаче откри доказателства, че броят на жертвите расте.

Всички срещнати в тази част на Шанси и които са свързани с погребалната индустрия, разказаха подобна история за увеличаване на смъртните случаи като всички го отдават на вълната на коронавируса.

Някои болни хора вече са много слаби“, каза един мъж, товарещ камиони. „Тогава те хващат Covid и възрастните им тела не могат да се справят с това.

Всяка година стотици милиони млади хора се връщат в родните си градове по това време, за да отпразнуват лунната Нова година. Това е най-важният фестивал в Китай. Селата, в които се връщат, вече са места, където живеят предимно възрастни хора - хора, които са по-уязвими от Covid.

Има голямо безпокойство, че тазгодишната масова миграция на Пролетния фестивал може бързо да разпространи коронавируса в по-отдалечени райони, до смъртоносен ефект.

Правителството предупреди хората в градовете да не се прибират тази година, ако техните възрастни роднини все още не са заразени. Доктор Донг Йонгминг, който управлява много малка селска клиника, смята, че поне 80% от жителите там вече са хванали Covid.

Всички селяни идват при нас, когато са болни“, каза той. „Ние сме единствената клиника тук“.

Повечето от починалите там са имали основни заболявания, каза той. По отношение на управлението на лекарствата, които имаха, когато Covid удари селото, д-р Донг каза, че няма да продават лекарства на хора извън техните нужди. „Например бих раздал само четири таблетки ибупрофен на човек“, каза той. "Те не се нуждаят от две кутии. Просто ще бъдат похабени."

Той обаче каза, че вярва, че най-лошото от тази Covid вълна вече е зад гърба им: „Нямаме пациенти през последните дни.

Тези, които умират в този регион, се погребват в полето. След това фермерите продължават да засаждат култури и да отглеждат добитък около могилите на своите предци. Фермер, пасящ кози, потвърди, че полето изобилства нови гробове.

Семействата са погребвали тук възрастни хора, след като са починали. Просто са твърде много“, каза той.

В това село с няколко хиляди жители, той споделя, че повече от 40 жители са починали по време на последната вълна на Covid.Един ден щеше да умре някой, а на следващия ден някой друг. През последния месец беше непрекъснато“, казва той.

Но в провинцията обаче са доста философски настроени към живота и смъртта. Този фермер например сподели, че хората пак ще празнуват новата година, както винаги.

"Хората не трябва да се притесняват. Без страх!" каза той. „Ще се заразите, дори и да се скриете. Повечето от нас вече са се заразили и сме добре.“

Той и много други се надяват, че най-смъртоносната работа на Covid вече е свършена и че поне за момента енергията им може да изразходва да бъдат с живите, вместо да погребват мъртвите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама