Екипите на Тръмп и Байдън се възползват от разкриването на Пенс като защита на класифицирани документи

15:35, 25 яну 23 / Политика 25 1767 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Съветниците на бившия президент Доналд Тръмп и на президента Джо Байдън скочиха срещу новината за намерените класифицирани документи в дома на бившия вицепрезидент Майк Пенс в Индиана. И двамата смятат, че това е полезна защита в техните собствени разследвания на документи съобщиха CNN.

Екипът на Байдън продължава да прави разлика между него и Тръмп, когато става въпрос за боравенето им с класифицирани документи. Паралелите между случаите на Пенс и Байдън послужиха за изостряне на този аргумент в първоначалния отзвук.

Но източници, запознати и с двата случая, признаха във вторник, че новите разкрития за секретните материали, намерени в дома на Пенс, помагат на тяхната кауза.

От една страна, юридическият екип на Тръмп разглежда новината за намерените секретни документи в дома на Пенс като положително развитие за бившия президент. Екипът смята, че откритието, в съчетание с продължаващото разследване на самия Байдън от специалния съветник, свързано с боравенето му със секретни документи, променя динамиката на разследването на Министерството на правосъдието срещу бившия президент.

Въпреки че обстоятелствата са различни във всеки случай, членовете на правния екип на Тръмп смятат, че тези развития ще затруднят прокурорите да обосноват повдигането на наказателни обвинения срещу който и да е от тях, каза източникът.

Междувременно служителите на Байдън са били облекчени от новината, според източници, които са заявили пред CNN, че новината за Пенс "понижава температурата на това, че това е история само за Байдън".

Друг източник, запознат с разследването, оприличи стъпките, които Пенс е предприел след откриването на класифицираните документи, на тези, предприети от Байдън. Пенс предал на ФБР около дузина документи, обозначени като класифицирани, скоро след като ги открил.

Когато през ноември екипът на Байдън откри класифицирани документи в офиса на мозъчния му тръст във Вашингтон, окръг Колумбия, той незабавно уведоми Националния архив, който от своя страна уведоми Министерството на правосъдието, въпреки че откритието не беше публично оповестено в продължение на седмици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Изглежда, че Пенс е следвал много подобен на Байдън първоначален процес по отношение на доброволното разглеждане на материалите и бързото им оповестяване пред съответните органи, когато са били намерени, като всичко това е било оповестено от медиен репортаж", съобщи запознат източник.

ФБР претърси дома на Байдън съвсем наскоро, месеци след като бяха намерени първите класифицирани материали. Екипът на Байдън е открил документите на няколко места между ноември и януари.

Но съюзниците на Тръмп също приеха новината за Пенс и смятат, че тя допълнително размива границите между трите случая.

"Сега всички те са свързани по някакъв начин", заяви източник, запознат с мисленето на юридическия екип на Тръмп, имайки предвид Пенс, Байдън и Тръмп.

Екипът на Тръмп също така смята, че разкритията на Байдън и Пенс подкрепят аргумента им, че това не трябва да се разглежда като наказателно дело, а по-скоро като административен преглед на процеса на работа с класифицирани материали в Белия дом, контролиран от Службата на директора на националното разузнаване, каза източникът.

Разследването на специалния съветник за боравенето на Тръмп с класифицирани документи разглежда и евентуално възпрепятстване на правосъдието. Междувременно Министерството на правосъдието е започнало проверка на документите на Пенс и как те са се озовали в къщата му в Индиана.

Тръмп реагира на откриването на документите на Пенс във вторник, като написа в социалната мрежа Truth Social: "Майк Пенс е невинен човек. Той никога не е правил нещо съзнателно нечестно в живота си. Оставете го на мира!!!"

За служителите и съюзниците на администрацията на Байдън, които през последните няколко седмици бяха под обсада заради многобройните разкрития на класифицирани документи, намерени в частния офис на Байдън във Вашингтон, а впоследствие и в къщата му в Уилмингтън, щата Делауеър, заглавието за Пенс беше добре дошла новина - и дори тихо отпразнувана.

Според този служител една от надеждите е, че откриването на класифицирани документи в дома на Пенс ще помогне да се подчертае, че помощниците на Байдън явно не са били единствените, които са допуснали грешката да опаковат класифицирани документи, които е трябвало да бъдат предадени в Националния архив.

Друга надежда: Белият дом би могъл да използва това развитие, за да се опита да подчертае, че най-важното е как се е процедирало със ситуацията след откриването на класифицираните документи - и да продължи да разграничава действията на правния екип на Байдън от тези на Тръмп и неговите съюзници.

Белият дом до голяма степен отклони въпросите относно новината за Пенс във вторник. Решението да не се ангажира публично с откриването на документите е отчасти свързано с дългогодишните усилия на Белия дом да не се ангажира с текущи проверки и разследвания, каза един от служителите, като посочи необходимостта да се запази последователността на тази позиция.

Но тя е и такава, която подчертава внимателното ориентиране в това, което един от служителите признава за "полезен пример" на друг бивш вицепрезидент, занимаващ се с проблеми, които изглежда произтичат от прехода от поста, който публично заявява, че не е знаел, че притежава класифицирани документи. Останал неизказан фактът, че бившият вицепрезидент е служил в републиканска администрация.

Освен това служителят добави: "Ще ви оставим вие да си направите изводите какво означава всичко това".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама