Привърженици на Навални поставиха пред руското посолство в Берлин копие на килията му

10:20, 25 яну 23 / Свят 25 1304 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални поставиха пред руското посолство в Берлин копие на малкия „наказателен изолатор”, в който той често е затварян, в опит да информират обществеността за положението, в което се намира, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Около 100 души, сред които беше и братът на Навални, Олег, се събраха на протест на известния булевард Унтер ден Линден в германската столица. На плакатите на демонстрантите се четяха призиви за освобождаване на всички политически затворници в Русия и за изправяне пред съд на руския президент Владимир Путин за военни престъпления в Украйна.

Има връзка между това, което се случва с Алексей Навални и войната в Украйна“, заяви организаторът на протеста Леонид Волков, който е и председател на антикорупционната организация, основана от Навални преди повече от десетилетие.

Волков каза, че отравянето на Навални през 2020 г. и задържането му след завръщането му от Германия (сега Навални излежава деветгодишна присъда за измама) са били част от репресиите на Кремъл срещу руската опозиция, преди да започне атаката срещу Украйна.

Навални многократно е говорел срещу войната по време на съдебни дела срещу него. Всеки път, когато правеше това, той бе наказван", добави той.

Волков коментира, че руските власти остават чувствителни на външния натиск, като например когато неотдавна стотици лекари отправиха петиция за оказване на медицинска помощ на Навални. Възможно е това да са признаци, че в Кремъл всъщност се вслушват“, каза той. Не защото са добри хора, те и не са, не защото са хуманисти, а защото са уязвими“.

Той предположи, че Путин може да се опита да използва Навални в евентуални бъдещи мирни преговори. „Той знае, че в даден момент ще бъде принуден да преговаря и тогава, много опции ще бъдат на масата“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама