Съдия от Джорджия ще изслуша аргументи относно случая Тръмп и изборната кампания през 2020 г

16:27, 24 яну 23 / Политика 25 1410 Шрифт:
Автор:

Специално жури, на което е забранено да издава обвинения, написа дългоочаквания окончателен доклад като кулминация на своята седеммесечна работа, която включва интервюиране на свидетели от държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер до бившия адвокат на Тръмп Руди Джулиани. Неговият окончателен доклад вероятно ще включва резюме на разследващата работа на панела, както и всякакви препоръки за обвинителни актове и предполагаемото поведение, което е довело панела до заключенията му, съобщават от CNN.

Прокурорите от района на Атланта вече се вглеждат в доклада, докато преценяват дали да повдигнат обвинения срещу Тръмп или неговите сътрудници.

Съдия Робърт Макбърни, който наблюдаваше приблизително седеммесечното разследване на специалното голямо жури, призова офиса на окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис и медиите да предложат аргументи на изслушване във вторник относно това дали докладът трябва да бъде публикуван публично и, ако да, колко голяма част от него. Въпреки че журито от съдебни заседатели препоръча докладът му да бъде направен публично достояние, досега съдържанието се пази внимателно.

Междувременно адвокатите на Тръмп казаха, че няма да участват в изслушването във вторник.

Голямото жури принуди показанията на десетки други, често високопоставени служители по време на разследването, но никога не сметна за важно да говори с президента“, заявиха в изявление адвокатите на Тръмп Дрю Финдлинг, Мариса Голдбърг и Дженифър Литъл. „Следователно можем да приемем, че голямото жури е свършило работата си и е разгледало фактите и закона, както и ние, и заключи, че няма нарушения на закона от президента Тръмп.“

Говорител на окръжния прокурор отказа коментар преди изслушването. За Макбърни има само няколко специални примера за голямо жури, които да ръководят вземането на решения относно обработката на доклада.

Честно казано, дори когато прегледате съдебната практика относно специални журита, ще видите, че това е рядкост“, каза Питър Скандалакис, изпълнителен директор на Съвета на прокурорските прокурори на Джорджия. „Ето защо, мисля, че съдия Макбърни е много предпазлив, и дълго време обмисля това дали този доклад ще бъде публикуван или не.

Съдията ще трябва да прецени интереса на обществеността да научи за опитите за намеса в последните президентски избори спрямо опасенията, че оповестяването на информацията може да попречи на текущото разследване, ако окръжният прокурор повдига обвинения и че освобождаването може да омаловажава лица, които не са били обвинени в престъпления.

Това, което не искате, е възможност голямо жури да направи някакво твърдение за престъпно поведение, което по-късно или не може да бъде доказано, или е необосновано и лицето не е имало шанс да изчисти името си,“ каза Скандалакис.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама