Калифорния е зашеметена от вълна масови стрелби

15:15, 24 яну 23 / Свят 25 1382 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Само два дни след като въоръжен мъж уби 11 души в танцово студио в района на Лос Анджелис, още седем жертви бяха застреляни в земеделски район близо до Сан Франциско съобщиха Ройтърс. В момента Калифорния преживя един от най-кървавите периоди на масово насилие с огнестрелно оръжие от десетилетия насам.

Властите заявиха, че не са установили мотива за нито един от разстрелите, които изглеждат особено озадачаващи, отчасти защото заподозрените за всяко от тях са мъже в пенсионна възраст. Те са много по-възрастни от типичните извършители на смъртоносни масови стрелби, които са се превърнали в онемяваща рутина в Съединените щати.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заяви, че е бил на посещение при оцелелите от масовото убийство в събота вечер в предградието на Лос Анджелис Монтерей Парк, когато е бил информиран за убийствата в понеделник в Северна Калифорния.

"Трагедия след трагедия", написа Нюсъм в Twitter.

Последната вълна от кръвопролития с огнестрелно оръжие засегна крайбрежния град Халф Мун Бей, на около 30 мили южно от Сан Франциско, където въоръжен мъж откри огън по групи селскостопански работници на две места, разположени на около километър едно от друго. Той остави общо седем убити и един тежко ранен, след което избяга.

Обвиненият стрелец, идентифициран като 67-годишния Чунли Джао, е бил задържан малко по-късно, след като е открит да седи в автомобила си, паркиран пред шерифския участък, където властите заявиха, че според тях той е дошъл да се предаде.

В колата му е намерен полуавтоматичен пистолет, съобщи на вечерна пресконференция шерифът на окръг Сан Матео Кристина Корпус.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корпус заяви, че заподозреният, който "оказва пълно съдействие" на разследващите след ареста си, е работил на едно от двете местопрестъпления. Тя описва обектите като земеделски "разсадници", в които някои от работниците също са живели. Местните медии съобщават, че единият обект е бил ферма за гъби.

При отделен инцидент в района на залива в понеделник вечерта, който привлече много по-малко внимание, един човек е бил убит, а седем са били ранени при "престрелка между няколко лица" в Оукланд, съобщи полицията, като обстоятелствата сочат, че става въпрос за бандитско насилие. Полицията даде малко подробности, но заяви, че всички оцелели жертви са откарани в болници в района.

Новината за масовото убийство в Халф Мун Бей се появи, докато полицията работила втори пълен ден по разследването на стрелбата в танцовото студио Star Ballroom в Монтерей Парк, източно от центъра на Лос Анджелис, където въоръжен мъж застреля 11 души. Други девет души бяха ранени.

Властите съобщиха, че заподозреният, 72-годишният Хуу Кан Тран, е шофирал до съседен град и е нахлул във втора танцова зала, но е бил конфронтиран от оператора на клуба, който е отнел оръжието по време на кратка схватка.

Самият Тран, дългогодишен посетител на балната зала "Стар", обслужваща предимно по-възрастни любители на танците, отново избягал и изчезнал през нощта.

В неделя сутринта, около 12 часа след буйството си, той се застрелял в паркирания си автомобил за бягство - товарен микробус, докато полицията го обграждала в град Торънс, южно от Лос Анджелис, съобщиха властите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама