Кошмар за български туристи в Мексико: връщат ги обратно, държат ги в килии

13:34, 24 яну 23 25 1695 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Мексико отказва да приема български туристи. За това алармира Обединение „Бъдеще за туризма” Министерството на туризма и Външно министерство, Посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас.

Случаите на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в Канкун”, посочи Димитър Балтов, заместник председател на ОБТ.

Веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет под предлог, че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната. Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери, властите се държат грубо и никой от тях не говори друг език, освен испански.

Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни.

Става въпрос за лица, които пътуват много и които са платили минимум по 2000 евро на човек за своята „почивка“, превърнала се в кошмар. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен”, отбеляза Балтов, който е и управител на „Руал Травел” – един от туроператорите с депортирани клиенти, съобщава bgtourism.bg

Компанията изпраща писмо до Министерство на външните работи и получава следния отговор: „Като причина за отказ за влизане в Мексико, властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално – липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на Република България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени на Вашето внимание. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията.“

ОБТ настоява решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на „това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун”. Сдружението иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, Посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната тук абсолютно недопустима практика на мексиканските власти, при положение, че двете държави поддържат дипломатически отношения.

До момента няма официална позиция по случая от Министерството на туризма или МВнР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама