„Най-спокойно ще организираме изборите на 23 април“

09:51, 24 яну 23 25 1578 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Това обясни заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов по БНР и Нова телевизия. По думите му „проблем би било, ако се избере датата 26 март“.

Днес БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Предстои държавният глава да разпусне парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори.

Опасенията на ЦИК са, че няма да има достатъчно хартия за бюлетини. Причината е, че разписките от машините за гласуване, които ще служат за отчитане на изборните резултати, ще са от специална хартия и ще се подпечатват като бюлетини. Затова ще е нужна хартия със специална защита под формата на ролки, които да се заредят в принтерното устройство на машините.

„Времето до края на април би било нужно, за да се подготвят 30 хиляди ролки. Това е отговорът на печатницата към нас. За да проведем нормално изборите, можем да минем и с половината от това количество. Мисля, че на 26 март ще има проблем, на 2 април няма да има неразрешим проблем“, каза Томов. 

„Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“, допълни зам.-председателят на ЦИК.

По думите му минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки, а за предоставянето на 30 хиляди са необходими 50 дни. Тази информация е предоставена от БНБ. „В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро“, обясни Томов.

По думите на Цветозар Томов, начинът, по който ще се гласува на предстоящите предсрочни парламентарни избори, няма да е по-различен от този, с който избирателите вече са свикнали. Те ще вземат карта, която ще поставят в машинното устройство, ще упражнят вота си, а след това машината ще разпечатва разписка. Разписката трябва да се сгъне на две и да се даде за поставяне на печат от член на секционната комисия преди да се пусне в урната. Има обаче доста съществени промени в изборните технологии.

„Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места“.

Теоретично е възможно да се гласува само на хартия, но този шанс е малък, каза заместник-председателят на ЦИК. „ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант“, увери Томов.

Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят, обясни още Томов. „Не мога да разбера защо е разпространена тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение“. Това би дало по-голяма сигурност, смята той в лично качество.

Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила, посочи Томов.

Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите. „То отваря възможност за злоупотреби. Това е личното ми мнение“.

Заплащането на членовете на СИК е сравнително привлекателно - една четвърт от минималната работна заплата, посочи още той. „Това, което би могло да създаде напрежение, е работата при отчитане на резултатите. Дано не се върнем към лошите практики. Тези избори ще бъдат тест кои промени са сполучливи“.

Тествахме различните видове защити, които ни предлага печатницата на БНБ и сме много доволни от резултатите, каза Томов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:41, 24 яну 23

Да, трябва аналоговите политици да ги изхвърлим от борда, както и аналоговата прокуратура. От тъпотия дрънчат!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама