В саламите „Бургас“ „подобрителите“ са повече от месото

16:48, 23 яну 23 25 2016 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В саламите „Бургас“ „подобрителите“ са повече от месото. Най-масовият колбас се прави от над 20 производители и всеки със своя рецепта, показва проучване на „Активни потребители“

Оригиналната рецепта включва само 4 съставки - свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит - плюс подправки и вода. Съвременните колбаси Бургас значително са „забогатели“.

Усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьорът е с 23 съставки описани в етикета, а най-близко до оригинала е със 7.

Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др. Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

От „Активни потребители“ препоръчват на потребителите да консумират салами, съдържащи до 10 компонента в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5, т.е. 20%;

Други възможни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на салама въпреки, че те до голяма степен са субективни. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане, и с характерна мозаична текстура. Последното се дължи на използването на едросмляно месо, най-типичната и видима за потребителите характеристика на оригиналната технология.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама