Законодателите на ЕС ще гласуват за по-строги правила за криптовалутите и ESG за банките

15:00, 23 яну 23 / Свят 25 1469 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Банките ще трябва да заделят наказателна сума от капитала си за покриване на притежаваните криптоактиви съгласно проектозакон, който ще бъде гласуван от законодателите във вторник.

Комисията по икономически въпроси на Европейския парламент трябва да гласува междупартийни компромиси, съобщиха от Ройтърсм по проектозакона, с който се въвеждат останалите елементи на Базел III. Това е глобално споразумение, което принуждава банките да държат повече капитал, за да се справят с пазарни сътресения без помощта на данъкоплатците.

Едно от измененията гласи, че банките ще трябва да прилагат рисково тегло от 1250% от капитала за експозициите към криптоактиви. Това означава достатъчно, за да покрие пълна загуба на стойността им.

Това е в съответствие с препоръките на глобалния Базелски комитет на банковите регулатори от декември.

С измененията се въвежда и определение за "сенчестото банкиране" - обширният сектор на застрахователите, хедж фондовете и инвестиционните фондове, които съставляват около половината от световната финансова система и обикновено са по-слабо регулирани от банките.

Изменението изисква от изпълнителния орган на ЕС Европейската комисия да публикува до юни 2023 г. доклад, в който да анализира възможността за въвеждане на пруденциални ограничения върху експозициите на банките към сенчестите банки.

Измененията също така изискват политиките за възнагражденията в банките да бъдат съгласувани с техните планове за преход към справяне с рисковете, свързани с околната среда, социалната сфера и управлението (ESG) в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Проектозаконът въвежда нов режим на "годност и правоспособност" за назначаване на банкери, като според измененията трябва да има цели за управителния орган на банката.

Те трябва да бъдат "достатъчно разнообразни по отношение на възраст, пол, географски и образователен произход" според доклада на Йонас Фернандес, член на комисията, която води преговорите по проектозакона в парламента.

Поправките като цяло отиват по-далеч от измененията, направени от държавите от ЕС, които постигнаха споразумение помежду си през декември. Те като цяло се съсредоточиха върху временни отстъпления от някои от изискванията, за да се даде на банките повече време да се адаптират, в условията на противопоставяне от страна на Европейската централна банка.

След гласуването във вторник законодателите и държавите от ЕС ще изработят окончателно споразумение, което ще влезе в сила през 2025 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама