България прибра посланика си от Северна Македония за консултации

11:36, 23 яну 23 25 1093 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Отношенията между България и Северна Македония влизат в нова фаза, след като българското външно министерство извика за консултации в София посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Причина за това есериозната ситуация по отношение правата на българите и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях“, пише Mediapool.
 
Конкретните причини са палежа на културния клуб в Битоля „Иван Михайлов“ през юни миналата година, три поредни атаки срещу сградата на организация „Цар Борис Трети“ - Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Република Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис Трети“ в Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Република Северна Македония, посочват от МВнР. 
 
От ведомството уточняват, че целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Скопие: Българските клубове трябва да сменят имената си

На този фон македонският външен министър Буяр Османи, който бе в София и посети пребития Христиан Пендиков, каза в интервю за bTV, че българските културни клубове трябва да сменят имената си.
 
Македонският парламент прие промени в Закона за фондациите и сдруженията, според които българските клубове не могат да имат „спорни имена“ и ще бъдат задължени да ги сменят. Клубовете се използват активно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, които раздухват антибългарска истерия и я насочват срещу управлението в Скопие.
 
България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС под условия. Това, обаче, не доведе до нормализиране на отношенията. Най-важното изискване на София е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, срещу което се обяви ВМРО-ДПМНЕ.
 
„Очевидно е, че имената, които бяха избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации“, каза Османи в интервюто за бТВ.
 
„Ще бъда последователен – аз лично имах дилеми по отношение на валидността със задна дата на определени части от закона. Но решението на събранието е такова, че имената не трябва да бъдат свързани с периоди като фашисткия период от втората световна война, който накърнява чувствата на гражданите. И клубовете ще трябва да го направят. Аз планирам след предстоящата седмица да поканя българските сдружения на едно събиране, на което да направим план как да направим възможно, така че българската общност да заяви своята принадлежност, своята идентичност и културна принадлежност, да се интегрира в обществото. Имам опита, имам волята а държавата също така има волята да помогне на българската общност да се интегрира“.
 
София по-рано предупреди, че ще заведе съдебни дела заради пропагандния закон срещу българските клубове. Според българската страна има сериозни опасения, че със законодателните промени и в резултат на едностранна интерпретация на историческите факти и личности би могло да се ограничи правото на сдружаване. 

Още няма задържани за стрелбата по клуба в Охрид

Османи потвърди, че все още няма задържани за стрелбата по клуба в Охрид. Установени са, обаче, хората пребили Христиан Пендиков.
 
„Но този омагьосан кръг на взаимни провокации, който завършва с насилие, е нещо, което трябва да прекъснем. С правителството на България работим върху един интензивен, позитивен дневен ред, но е очевидно, че има хора от двете страни – например, преди няколко дни имахме български политици в центъра на Скопие, които отричат съществуването на македонския народ, обиждат народа в столицата на държавата. И разбира се, това не го поставям в контекста на някакво оправдание, защото насилието не може да бъде оправдание за каквото и да било, дори и за реч на омразата. Но е важно, че мнозинството от гражданите в Северна Македония, а вярвам и в България, правителствата на двете страни, имат по-различен дневен ред – искат приятелство, искат партньорство, искат сътрудничество. Има малка група провокатори, на хора, които се опитват да отвлекат този дневен ред, които постоянно се опитват да провокират двете общества“, коментира Османи.
 
Той визира изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО) и на депутата Костадин Костадинов (Възраждане) на възпоменанието за Мара Бунева в Скопие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Цар Симеон 00:00, 24 яну 23

Нема такава държава Северна Македония ! 85% са. Българи ,10% са албанци и 5% за Миризматот цигани ! Та земля винаги е била наша Българска !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама