Думите на 2022: „Война”, „инфлация”, „избори” и „Украйна"

10:01, 23 яну 23 25 1112 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Думите, белязали 2022 година, са: „война", „инфлация", „избори" и „Украйна". Това показва вотът на хората в широкомащабното изследване, провеждано на платформата за грамотност „Как се пише?". След тях в първите десет се нареждат „газ", „доброволци", „мижав интерес", „бежанци", „хартиена коалиция" и „рашисти", съобщиха организаторите.

Първенецът „война" има 51 процента, следва „инфлация" с 40 на сто гласували, а на трето място с по 29 на сто са „избори" и „Украйна". Интересна е съпоставката с въпросите, които вълнуваха хората през предходната 2021 г. Тогава на първите три места в анкетата се наредиха некнижовното „преценям", „антиваксър" и „изчегъртване".

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?", която се реализира за втора поредна година, всеки имаше възможност да гласува за знаковите думи и изрази за България през изминалата година. В изследването на важните за обществото ни теми за първи път у нас се включва още един компонент - класация на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език.

Анализът на системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika показва 20-те най-често споменавани думи в периода 1 януари - 31 декември 2022 г. С помощта на софтуерни инструменти и модели за машинно обучение, тренирани на български език, са проверени 11 милиона и 300 000 публикации в 7993 онлайн информационни източника - новинарски сайтове, портали, сайтове на електронни медии, блогове и други. Оказва се, че най-използвани са „България", „Русия", „Украйна", „война", „Европа", „САЩ", „политика", „министър", „цена", „дете", „помощ". Сред класиралите се в първите 20 са и „газ", „енергия", „управление" и „икономика".

Решаващо за нас като общество е дали вникваме в процесите, които определят живота ни, нашата роля в тях и отпечатъка, който оставят дълбоко в нас, смятат организаторите на инициативата - д-р Павлина Върбанова, създателка на „Как се пише?", и Доротея Николова, учителка по български език и литература, и журналистка. Те отбелязват, че като цяло думите, които хората са предложили и избрали, са нерадостни и негативни, но и сянката на войната не дава възможност за по-ведро настроение. Все пак има лъч надежда в „доброволци" - думата, която се нарежда на шесто място от участниците в анкетата, макар медиите да не са я лансирали в такава степен, смятат още те. Особено интересно е и да се потърсят пресечните точки и разминаванията между думите, които хората разпознават като важни, и тези, които са водещи за медиите. Анализът тепърва предстои.

Инициаторите на кампанията и експертите от Sensika подготвят още любопитни извадки от прегледаните 2 672 771 уникални словоформи, публикувани в медиите на български език. Данните ще бъдат оповестени скоро, пише БТА. 

Тревогата, неизвестността за бъдещето и страхът личат във всяко от предложенията в анкетата, които получиха най-много гласове, забелязва и Веселина Седларска, член на журито на кампанията. „Ако думите мерят емоционалната температура на една общност, то българите отдавна сме прескочили червената граница, след която започва рисковата зона, и вървим към нови рекорди в нажежаването на обстановката. Няма дори и следа от онова остроумие, което винаги ни е спасявало в трудни времена", споделя наблюденията си тя.

Доц. Георги Лозанов, също член на журито, е убеден, че предпочитаните думи са най-ефективната проверка на състоянието на ума, а когато думата на годината е само една или пък три, проверката се превръща в най-бързата и най-афористичната социология. „Освен това те ни сочат и образците на съвременния словесен фолклор - новите думи, които хората и медиите изобретяват, или новите значения, които дават на познатите думи", допълва медийният експерт.

Журито в допитването и тази година беше съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература, и журналистка, и Захари Карабашлиев - белетрист и драматург.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама