Nexo ще съди България за 1 милиард долара

09:50, 23 яну 23 25 1494 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ще съдим България за доказуемите щети, които са ни нанесени, които нашите консултанти оценяват на над 1 млрд. лева. Това съобщи съоснователят на криптобанката Nexo Антони Тренчев в неделя пред Нова телевизия. Той поясни, че отдавна не живее в България.

„Ние ще вземем всички мерки, в съответствие с правовата държава и ще отстоим своите интереси“, добави той. Според него действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. „Ние ще отговорим по подобаващия начин на това“, заяви той. Тренчев посочи, че не смята да предприема конкретни действия относно заявените намерения на българската прокуратура да го издирва, пише Mediapool.

Преди седмица държавното обвинение проведе шумна акция в офисите на Nexo в София. На четирима от шефовете на компанията бяха повдигнати криминални обвинения - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови остров. На пресконференция в присъствието на главния прокурор Иван Гешев бе обявено, че става дума за организирана престъпна група.

„Истината е, че единственото, което сме видели и то моите колеги, които бяха задържани за 24 часа, че има два хвърчащи листа със стандартен текст, на които не пише нищо уникално, освен нашите имена и оттам има половин изречение за организирана престъпна група (ОПГ) и други небивалици, коментира Тренчев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. Формално не са ни връчени нашите обвинения на мен и Коста Кънчев, добави той.

Тренчев и Кънчев не са в България, но Гешев заяви, че ще ги издирва чрез Интерпол.

Съоснователят на Nexo твърди, че единият от задържаните в София е гражданин на САЩ, на когото са нарушени човешките права. „Знаете парадокса на българската правораздвателна система за вечния обвиняем, така че е много вероятно да не видим внесени в съда обвинителни актове и документи, така че да започне едно дело, което да приключи и ние да изчистим имената си през съдебната система. Затова сега ще трябва да вземем други радикални мерки за постигане на същите цели“, коментира Тренчев.

Гешев ще влезе в санкциите на „Магнитски“

Платформата не оперира в България, „именно за да да не попаднат на подобен безобразен произвол и репресии от българската политическа класа, която използва българските органи за рекет“, коментира той пред bTV. По думите му „казусът, който е образувала прокуратурата, е безпрецедентен и той е образуван напълно изкуствено с цел препиране на имиджа на прокуратурата на имиджа на главния прокурор“.

„Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на българската прокуратура. Гешев ще влезе в санкциите на „Магнитски“, прогнозира Тренчев в предаването 120 минути“ по bTV.

Според него разследването срещу Nexo е нелепо и съшито с бели конци“, а зад него прозират политически мотиви. Беше удобен момент звучно да се ударят партии като Продължаваме промяната“ и Демократична България“ и да се саботира третия мандат, допълни Антони Тренчев, който навремето бе депутат от Реформаторския блок, от квотата на партия Движение България на гражданите“.

Той изтъкна, че главният прокурор Иван Гешев умишлено заблуждава публиката, че действа по сигнал от САЩ. В петък се разбра, че криптобанката Nexo се е споразумяла с властите в САЩ по обвиненията, че е действала в нарушение на регистрационния режим. От съобщението става ясно, че нарушенията ѝ са административни, а не криминални, за каквито се опитва да я преследва българската прокуратура

Пред двете медии Тренчев обясни, че фирмата вече е сключила споразумение с 50-те американски щата, федералното правителство на САЩ и прокуратурата в Ню Йорк, с което са уредени претенциите към нея, но не е признала вина. При това нюйоркското споразумение е подписано след акцията на прокуратурата. „Ние престанахме да приемаме американски клиенти още през февруари миналата година, защото регулацията на този пазар не е ясна“, поясни той.

„Много сбъркаха с кого се изгавриха. Всички хора, които ги е грижа за България, вече имат мощен съюзник в лицето на Nexo“,  каза още Тренчев.

Не може да става дума за финансиране тероризъм или нарушаване на санкциите

Тренчев твърди, че не може да става и дума за трансакции, с които през Nexo се финансира тероризъм или се нарушават санкциите. Той отрече да познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. „Освен това, той не е клиент на Nexo“, уточни Тренчев, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил трансакции в Nexo две години преди да попадне в списъка.

„Ние като институция следим всички входящи и изходящи трансакции на нашата платформа в реално време“, обясни Тренчев. Уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР“.

„Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите“, поясни Тренчев. Той се усъмни, че прокуратурата изобщо има капацитет да анализира дейността на Nexo.

Тренчев отхвърли и внушенията, че акцията на прокуратурата е предизвикана от сигнали от измамени ирландски граждани. „Въпросните индивиди са си получили всички пари, които са вложили заедно с печалбата - 126 млн. долара. Самите те признават това в жалбата си до британските органи. Не са доволни, че са изтеглили парите си точно преди криптовалутата да поскъпне. Затова претендират за някакви щети. Но няма съмнение, че ние ще спечелим това дело“, каза Тренчев.

Това, което българската прокуратура е обяснила като международно партньорство“, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев.

Даренията

Според него мотивите на българската прокуратура са политически. Тренчев каза, че е знаел за някои от даренията към Да, България“, направени от негови служители, „но не съм изследвал и не съм се вмешателствал по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции“.

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че това е начин да се заобиколят правилата“ и коментира думите му така: Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България“.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на Демократична България“ Христо Иванов, с когото бяха заедно в Реформаторския блок. „Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България“, коментира Тренчев. Той обаче подчерта, че никога не са разговаряли за дарения.

 „По време на обиските са се чули реплики - сега ще се научите на кого да дарявате“, разказа Тренчев, който не вижда нищо нередно в това, че четирима негови служители, които получават високи заплати и са си платили всички данъци, са дарили по 20 хиляди лева на ДБ.

„Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър“, каза той. 

Стойността на трансакциите

„За съжаление, прокуратурата няма представа за какво говори“, заяви Тренчев. Според прокуратурата трансакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд.

„Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транакции, за които следим всеки ден", обясни той и допълни: Просперираме въпреки всичко случващо се в България“. 

„Въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама