Недоволство в Сърбия заради вербуването на наемници от Вагнер за Русия

16:30, 20 яну 23 25 1722 Шрифт:
Автор:

Руската група наемници "Вагнер" направи видеоклипове на сръбски език, за да насърчи набирането на доброволци за войната, съобщават от BBC. Президентът на Сърбия Александър Вучич реагира гневно по националната телевизия.

Защо вие от Вагнер звъните на някого от Сърбия, когато знаете, че това е против нашите правила?“ каза той.

Загатвайки за проблематичните отношения с Москва, президентът Вучич каза, че не само Сърбия е „неутрална“ по отношение на войната в Украйна, но и че не е разговарял с руския президент Владимир Путин от „много месеци“.

Броят на участващите сръбски новобранци не изглежда значителен. Някои от тях се биеха заедно с руските сили в Украйна през 2014 г., но без каквото и да било официално одобрение.

Докладвано е, че сръбските съдилища са осъдили повече от две дузини души за участие в "борби на чужди бойни фронтове".

В четвъртък, ситуирани в Белград адвокат и антивоенни групи подадоха наказателни жалби срещу руския посланик, както и срещу ръководителя на сръбската агенция за държавна сигурност и информация (BIA) за предполагаемо вербуване на сърби за групата Вагнер.

В Белград, където провокативните стенописи са често срещано явление, емблемата с главата на смъртта на Вагнер се появи на стена в центъра на града миналата седмица. Той беше подписан от "Народни патрули", крайно дясна организация, която преди това е организирала слабо посещавани проруски митинги.

Нито една от основните политически партии не намекна за подкрепа за нахлуването в Украйна. Истината е, че Сърбия последователно гласува в подкрепа на резолюции в ООН, осъждащи агресията на Русия. Тази седмица президентът Вучич изрази кристално ясна позицията на Белград: „За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна и така ще остане“.

САЩ изразиха загриженост пред сръбския лидер миналата седмица относно усилията на Вагнер за вербуване, а американският посланик Кристофър Хил каза тази седмица, че се радва да чуе, че президентът Вучич може да види „заплахата за мира и стабилността, представлявана от Вагнер, потенциално действащ в Сърбия“.

Но позицията на Вучич не беше достатъчна, за да впечатли Европейския парламент, защото Сърбия многократно отказа да наложи санкции на Русия. За втори път евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за спиране на преговорите за членство на Сърбия в ЕС, докато тя не се съгласи на санкции.

Това напомни на Брюксел, че Белград има и други възможности. Евтините доставки на газ, мажоритарната собственост на Газпром върху сръбската петролна компания NIS и отказът на Русия да признае независимостта на Косово бяха практически причини те да останат в добри отношения.

Но нахлуването в Украйна промени перпсективата. Белград не беше впечатлен, когато президентът Путин се позова на едностранното обявяване на независимост на Косово като оправдание за признаването на независимостта на райони от окупираната Източна Украйна.

Междувременно Брюксел със закъснение осъзна, че резервираността му към Западните Балкани оставя място за намеса на Москва. Преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония бяха бързо възстановени - и Босна получи статут на кандидат.

Президентът Вучич предупреждава за "много трудни" разговори със специални пратеници на ЕС и САЩ - и казва, че ще се обърне към сърбите през уикенда, за да им каже "какво се изисква и очаква от Сърбия по отношение на Косово и санкциите срещу Русия".

За него това не е нещо ново, той е правил подобни забележки и преди - без изобщо да се ангажира с голяма промяна в политиката. Но тази седмица отново повтори и подчерта, че траекторията на Сърбия е към Запада. „Знам, че ЕС е нашият път“, каза той пред Bloomberg News. — „Няма други пътища“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама