Наказателна акция: ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ отстраниха шефа на Сметната палата заради Nexo

15:50, 20 яну 23 / Политика 25 2118 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Светкавична наказателна акция за обезглавяване на Сметната палата проведе в петък мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Председателите на четирите парламентарни групи внесоха изненадващо в петък сутринта проекторешение за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков с формалния мотив, че мандатът му е изтекъл още миналата година. То мигновено беше вкарано в дневния ред за деня и няколко часа по-късно беше прието. В момента с изтекли мандати са почти всички ръководители на регулаторни органи и други институции, пише Mediapool.

От обясненията по време на дебата стана ясно, че четирите партии са раздразнени от изслушването на Цветков в бюджетната комисия в четвъртък следобед по казуса Nexo. От думите на Цветков тогава стана ясно, че Сметната палата няма правомощия да проверява физическите лица – служители на Nexo, които са дарили по 20 000 лв. на партия „Да, България“.

Към края на дебата в петък Йордан Цонев от ДПС в пряк текст призна причината за отстраняването на Цветков.Очевидно е, че смяната е предизвикана във връзка със скандала Nexo и финансирането на „Демократична България“. Това е знакова смяна, която няма отношение към личността на г-н Цветков, но институцията има задължение да проверява тези неща и този гаф трябва да бъде поет“, каза Цонев.

Междувременно, в петък се разбра, че криптобанката Nexo се е споразумяла с властите в САЩ по обвиненията, че е действала в нарушение на регистрационния режим. От съобщението става ясно, че нарушенията ѝ са административни, а не криминални, за каквито се опитва да я преследва българската прокуратура. Освен това е известно, че към момента, в който служители на Nexo са направили индивидуални дарения на ДБ, към компанията не е имало никакви официално отправени обвинения.

Шефът на НАП Борис Михайлов също обяви в четвъртък, че данъчната агенция не може да провери Nexo, защото фирмата е регистрирана в Швейцария, но срещу него все още не е стартирала акция за отстраняване.

Ако след отстраняването на Цветков третият мандат за съставяне на правителство се окаже неуспешен, Народното събрание няма да успее да проведе публична процедура за избор на нов ръководител на одитната институция. В такъв случай, според Атанас Атанасов от ДБ, мнозинството готви за временно изпълняващ длъжността сегашният зам.-председател Горица Грънчарова – Кожарева, чийто съпруг Михаил Кожарев, прокурор във Върховната административна прокуратура, в интервюта нееднократно е защитавал последователно главния прокурор Иван Гешев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изтъкна като причина за освобождаването на Цветков изтеклия мандат на председателя, който е седемгодишен. „Няколко одита, възложени от парламента, не бяха представени в няколко легислатури на Народното събрание“, посочи Атанасова. По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Тя каза още, че председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи институцията да функционира така, както го изисква законът.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната" Асен Василев заяви, че това, което прави парламентът, е меко казано скандално.Хайде сега, със същата скорост, с която освободихме г-н Цветков, и по същите причини (да поеме отговорност за цялостните проблеми в работата на институцията, б. р.) във вторник да освободим г-н Гешев“, призова Василев. По думите му това, което става с шефа на Сметната палата, е „екзекуция“.

С аргумента, че главният прокурор се освобождава от Висшия съдебен съвет, а не от Народното събрание, Делян Добрев от ГЕРБ репликира, че очевидно Асен Василев си представя управлението на България като диктатура. „Казахте, че налагаме диктатура, а вие сега какво правите - политическо отстраняване на фигура“, отвърна Василев.

„Мирише на политическо отстраняване, зад което се крият най-вероятно икономически интереси. Това е политическа гилотина", коментираха и други депутати от „Продължаваме промяната по време на дебата. По думите им Цветков е махнат от поста, защото е отказал да играе по „политическата свирка" на ГЕРБ, ДПС и БСП.

В отговор Георг Георгиев от ГЕРБ нападна изказалия се Настимир Ананиев от ПП с обвинението, че той не може да раздава морал, при положение че е бил съдружник на един от съсобствениците в Nexo до 2021 г.

Подозрението на ПП е, че смяната на шефа на Сметната палата цели да опорочи одитите ѝ тази година, които бяха обявени миналата седмица. Според програмата на одитната институция тази година предстоят проверки на НЕК, програмата за саниране, управлението на горите, проектите за водоснабдяване, а също и мерките за противодействие на корупцията в еврофондовете.

Не очаквах, че парламентът ще ме освободи

Не очаквах, че парламентът ще ме освободи. Не смятам, че Сметната палата не е изпълнила правомощията си по отношение на скандала с Nexo, нямаме никакво отношение към него, каза бившият вече шеф на Сметната палата Цветан Цветков пред журналисти в парламента, след като парламентът изненадващо днес гласува неговото освобождаване.

„Това, в което се забърква Сметната палата, е, че ние не сме проверили получените дарения към една определена политическа партия. Всичко, което е разпоредено от закона, ние сме го направили. Първо, когато са получени тези дарения, ние сме ги публикували в нашия електронен регистър. Благодарение на това тази информация стана достояние на цялата общественост. В рамките на одит, който трябва да приключи до 18 април, ще бъдат проверени дарителите - дали са имали достатъчно доходи, за да направят въпросните дарения и къде са работили“, обясни Цветков, цитиран от „24 часа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама