Правителственият „Фалкон“ транспортира у нас пребития секретар на българския клуб в Охрид

17:16, 20 яну 23 25 1880 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Служебния премиер Гълъб Донев организира транспортирането до България на секретаря на културния клуб „Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков, който снощи беше нападнат и пребит.

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония. Пострадалият Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение, съобщиха от правителствената пресслужба.

След разговор с Гълъб Донев македонският му колега Димитър Ковачевски изрази готовност за разследване на побоя. В разговора си с Ковачевски българският премиер е определил нападението като напълно неприемливо и опасно криминално деяние.

По-рано президентът  Румен Радев също осъди нападението, което е част системните нарушения на правата на българите в Северна Македония. Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. 

Нападението

За нападението върху секретаря на културния клуб „Цар Борис Трети” в Охрид съобщи днес във Facebook евродепутатът Андрей Ковачев. 

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!", написа Ковачев.

По-късно Ковачев уточни пред БТА, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

23-годишният българин от град Охрид Християн Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Пендиков бе нападнат снощи в гръб от Илия Спасески и още двама души, предаде БГНЕС.

Нападението е извършено снощи около 22.00 часа българско време пред заведението „Тино". Пендиков е бил заедно с още едно момиче. Преди да напусне бара той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески с целия официален арсенал от държавната идеология в РС Македония - бугараш, татарин, фашист, ще ви....майката българска.

В момента той е настанен за лечение в местната болница. Предстои транспортирането и прехвърлянето му в болница в Скопие.

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ, но до момента няма нито една официална реакция нито в София, нито в Скопие за описаните от Християн Пендиков случаи на терор и репресии върху местните българи.

Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит. Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!", написаха във Facebook от Културния клуб „Иван Михайлов" в Битоля.

 

Връчват протестна нота на посланика 

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежкото криминално деяние.

Министърът на външните работи на България Николай Милков е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти от колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи. Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид, съобщиха от външното ни министерство. 

Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие,  срещу организацията „Цар Борис III“ от края на 2022 г.

За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани. 

България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.  

Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека. За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз, категорични са от МВнР. 

 

Клуб „Цар Борис Трети” в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Културният клуб „Иван Михайлов” в Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът Ламбе Алабаковски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама