Наборната служба и затворът за репресирани се зачитат за стаж за пенсия

12:03, 19 яну 23 25 984 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За действителен стаж вече ще се зачита и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните. Това одобриха депутатите с промените на второ четене в Кодекса за социалното осигуряване.

Във втората категория влизат периодите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане; времето, през което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизирани, пише „Сега“.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване засяга единствено случаите, в които човек няма достатъчно стаж, за да се пенсионира по общия ред. В резултат на промяната около 2000 лица ще бъдат подпомогнати да придобият необходимия стаж и да се пенсионират.Тези хора могат да се пенсионират на 67-годишна възраст при минимум 15 г. действителен стаж. При всички други случаи на пенсиониране се взема предвид осигурителният стаж, в който и сега влизат въпросните периоди на наборба служба и политически репресии.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама