Ураганен вятър и необичайно топло време

07:30, 19 яну 23 25 1028 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

И днес остава много ветровито. Предупреждение за опасен вятър е в сила за цялата страна. Най-високата степен, червен код е обявен за 5 област – Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново където поривите на вятъра се очаква да достигнат 120 км/ч.

Оранжев код е в сила са областите Видин, Софийска, София-град, Разград, Търговище Кърджали и Хасково. Там поривите на вятъра ще достигнат скорост от 90 - 108 км/ч. В останалата част от страната е в сила жълт код, а скоростта на вятъра ще достигне от 70 до 85 км/ч.

Времето остава необичайно топло за януари.  Максималните температури ще достигат между 16 и 21 градуса.

Облачността ще е променлива по-значителна над планините и на места, главно по южните им склонове, ще превали. Вечерта над западните райони ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще бъде ветровито със силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, според прогнозата на НИМХ.
   
В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°.

5 подобрени температурни рекорди за януари

Абсолютните рекорди за високи температури за януари са подобрени вчера в пет станции на Националния институт по метеорология и хидрология в страната, съобщават от НИМХ.

В Плевен вчера температурата е достигнала 21,7 градуса, а старият температурен рекорд е от 21,2 градуса и е от януари 2002 г.

В Русе са регистрирани вчера 21,6 градуса, като предишният температурен рекорд е от 21,1 градуса - от 2009 г.

Вчера в Оряхово е измерена температура от 21,2 градуса, като е подобрен абсолютният рекорд от 19,4 градуса, който е от 2002 г.

В Лом вчера температурата е достигнала 21,1 градуса, а старият температурен рекорд е от 19,6 градуса, измерен през 2015 г. и 1993 г.

В Силистра на 18 януари е отчетена температура от 20,5 градуса, като предишният максимум е бил от 19,4 градуса, който е от 1984 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Жална ви майка 17:44, 19 яну 23

Като гледам съвременните плиткоумни примати как се радват на топлото време и слушам почти радостните идиотските възгласи за приятен топъл уЙкенд, ме стяга сърцето. Вместо всички вкупом да зареват в един глас, те пеят и се смеят преди предстоящия глобален апокалипсис. И господ вече не може да ви помогне, хора. Сами си го докарахте това нещастие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама