Доставиха първите детски COVID ваксини у нас

09:10, 18 яну 23 25 926 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първите детски ваксини срещу COVID-19 са вече налични у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

„От тази седмица в страната е налична педиатричната ваксина Comirnaty 3 микрограма/доза концентрат за инжекционна дисперсия (3 микрограма/доза) за първична имунизация срещу COVID-19 за деца на възраст  6 м. – 4 г. Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага 3 седмици след първата доза, а третата доза се прилага най-малко 8 седмици след втората доза“, съобщиха от здравното министерство.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения за ваксинация на деца след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

Също от тази седмица на разположение на гражданите e и рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, показана за допълнителна (бустерна) доза: VidPrevtyn Beta на производителя Санофи-Пастьор. Ваксината е одобрена за приложение само за лица на и над 18 г. и се прилага след минимум 4 месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза. Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

157 нови случая у нас

157 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Те са установени с 4212 направени теста, а процентът на положителните проби е 3.72%, сочат данните на Единния информационен портал.

Починали са 4 души с потвърдена коронавирусна инфекция. Така общо 38 150 души в България са загубили битката с болестта от потвърдените 1 294 475 заразени от началото на пандемията.

Към днешна дата в болница са 347 души с диагноза COVID-19, от които 50 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 45.

Излекувани през последното денонощие са 122 души, а общо от началото на пандемията - 1 252 843.

През последните 24 часа са поставени 177 дози ваксина срещу COVID-19, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 605 561 дози.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама