ЕС ще плати на България предоставената на Украйна помощ

15:22, 17 яну 23 / Политика 25 2045 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility, EPF). Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той добави, че България вече е кандидатствала и изпратила необходимите документи. „Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени“, каза още Стоянов при откриването в Костенец на цех за военна продукция на предприятието „Терем“.

По този начин за първи път бе обявено официално, че страната ни ще получи пълна компенсация за помощта, която е оказала за Украйна, пише „Сега“.

По-рано министерството на отбраната съобщи, че е предоставило хуманитарна помощ на Украйна за 7 097 730.15 лв. Помощта се състоеше в 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи - полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и 5000 броя обувки - цели, полеви.

В началото на януари Димитър Стоянов обяви, че Украйна иска от България и помощ под формата на различни боеприпаси, бронетанкова техника и зенитно-ракетни комплекси. Към момента обаче нямало нищо договорено.

Всяка последваща военна помощ за Украйна да се изпраща единствено след одобрението на Народното събрание. Това реши да предложи за ратификация от парламента служебният кабинет на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Промяната ще стане чрез изменения

ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА

Европейският механизъм за подкрепа на мира е извънбюджетен инструмент, за подобряване на способността на ЕС да действа като глобален доставчик на сигурност. Създаден е през март 2021 г. за запазване на мира, предотвратяване на конфликти и укрепване на международната сигурност.

EPF е извънбюджетен механизъм за финансиране на действия на ЕС в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС). Той има общ бюджет от 5,69 млрд. евро.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама