Белият дом твърди, че няма информация за посещенията в дома на Байдън

14:30, 17 яну 23 / Политика 25 884 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Белият дом заяви, че няма налични записи за посещенията в частния дом на президента Джо Байдън съобщиха BBC.

Републиканците поискаха да видят записи на дома му в Делауеър, след като там бяха открити класифицирани файлове.

В понеделник от офиса на съветника на Белия дом заявиха, че не е стандартна практика да се водят записки за това кой посещава частните домове на президентите.

В дома на г-н Байдън и в офиса, който е ползвал във Вашингтон, са намерени най-малко 20 документа.

Документите датират от времето му на вицепрезидент при администрацията на Обама. Някои от тях са били маркирани с гриф "Строго секретно" - най-високото ниво на класификация - съобщи CBS News.

Новината, че секретни документи са намерени в частен кабинет в Центъра "Пен Байдън", мозъчен тръст във Вашингтон, се появи по-рано този месец. Това бе последвано от разкритието, че втори тайник е открит в дома на г-н Байдън в Уилмингтън, щата Делауеър.

През уикенда Белият дом съобщи, че в четвъртък са били открити още пет страници секретни материали. По закон всички досиета на Белия дом трябва да бъдат предадени на Националния архив в края на президентството.

Белият дом заяви, че досиетата били "погрешно поставени по невнимание" и че оказва пълно съдействие.

Републиканците от Конгреса призовават Белия дом да публикува дневниците на посетителите в домовете на г-н Байдън, но до понеделник Белият дом отказвал да каже дали такава информация ще бъде разкрита.

"Неправилното боравене с класифицирани материали от страна на президента Байдън повдига въпроса дали той е застрашил националната ни сигурност", заяви през уикенда председателят на комисията по надзор в Камарата на представителите, републиканецът Джеймс Комер, в писмо до началника на канцеларията на Белия дом Рон Клейн.

"Без списък на лицата, които са посещавали резиденцията му, американският народ никога няма да разбере кой е имал достъп до тези изключително чувствителни документи."

Но в изявление в понеделник от офиса на съветника на Белия дом заявиха, че такива списъци на посетителите не съществуват.

"Както всеки президент през десетилетията на съвременната история, личната резиденция (на г-н Байдън) е лична", заяви Иън Самс, говорител на съветника на Белия дом.

Тайните служби и преди са заявявали, чене поддържат дневници за частните резиденции на президентите. През 2017 г. тя заяви в съдебно дело, че не се водят дневници на посетителите в резиденцията на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, където миналата година ФБР откри стотици класифицирани файлове.

Въпреки това агенцията има постоянно присъствие в домовете на г-н Байдън в Уилмингтън и Рехобот Бийч и проверява посетителите, преди да влязат.

Специален съветник разследва работата на г-н Байдън с досиетата. Контролираната от републиканците комисия за надзор на Камарата на представителите заяви, че ще започне свое собствено разследване.

Белият дом публикува публично дневника на посетителите на своя уебсайт - практика, въведена по време на управлението на Обама.

Тя бе спряна по време на президентството на Тръмп и възстановена, когато г-н Байдън встъпи в длъжност.

Интересно е как ще се развие случая с досиетата и дали наистина няма налични записи за посетители. Очаква се развитие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама