Български самолети Су-25 са достигнали до Украйна?

14:20, 16 яну 23 25 1868 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

14 руски самолета Су-25 за наземно нападение, купени от България, разполага Украйна. Това съобщи авторитетното издание „Блумбърг“. Изданието уточнява, че самолетите са купени от страната ни от държави от НАТО и доставени на Украйна, пише Mediapool.

Почти веднага след новината последва реакция от българското Министерство на отбраната. „Министерство на отбраната не е продавало самолети Су-25“.

С колко самолети разполага България?

България в момента разполага само със седем ремонтирани Су-25, след като една машина се разби през септември миналата година. По информация на Mediapool и в момента в авиобазата „Безмер“ са дислоцирани изтребители Су-25.

България разполагаше с 8 модернизирани щурмовици Су-25, след като бяха ремонтирани от беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“. Договорът бе на стойност около 80 млн. лева и се смяташе за един от успешните проекти за ремонт на старото съветско въоръжение в армията.

Освен тези Су-25 страната ни разполага с още 6 неремонтирани самолети. Така излиза, че България разполага с общо 13 изтребителя, ако не е продала някой от тях.

България продължава да води преговори за заместващи способности

Подобна информация излезе още през май-миналата година в полско издание, но впоследствие се изясни, че българските самолети още са у нас. Служебното военно министерство неколкократно каза, че България няма да помогне с тежка техника на Украйна заради липсата на способности за нашата армия.

Киев има остра нужда от МиГ 29, Су-25 и зенитни комплекси C-300. И в момента България води преговори със съюзниците в НАТО за заместващи способности, които евентуално могат да осигурят възможности за по-сериозна българска помощ от Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама