Близо 60 хил. починали от ковид в Китай за месец

09:32, 16 яну 23 25 1911 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Близо 60 000 души са починали от коронавирус в Китай, откакто страната внезапно се отказа от строгата си политика на „нулев ковид” в началото на декември, съобщи медицински служител от Националната здравна комисия (НЗК) на пресконференция в Пекин.

В периода от 8 декември до 12 януари в Китай са регистрирани 59 938 смъртни случая, свързани с Covid-19, заяви ръководителят на отдела по медицински въпроси на NHC Дзяо Яхуи. От тези смъртни случаи 5 503 са от дихателна недостатъчност, причинена от инфекции с Covid, а 54 435 са на хора, заразени с Covid, както и с придружаващи основни заболявания, като рак и сърдечносъдови заболявания.

Преди това Китай е посочвал като починали от Covid само тези пациенти, които са изпаднали в дихателна недостатъчност.

Световната здравна организация и Съединените щати обвиниха Китай, че „подценява” тежестта на настоящата епидемия, а световни здравни експерти също призоваха Пекин да споделя повече данни за експлозивното разпространение на Covid в Китай, където се появиха съобщения за препълнени болници, предаде BBC, цитирана от БГНЕС. 

В събота генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус разговаря с китайския министър на здравеопазването за рязкото увеличаване на броя на заболелите.

Китайските официални лица споделиха информация, включваща последните данни от амбулаториите, за хоспитализациите, пациентите, нуждаещи се от спешно лечение и критични грижи, и смъртните случаи в болниците, се казва в последващо изявление на СЗО.

Данните за България

36 са новите случаи на коронавирус при направени 730 теста за последното денонощие, показва информацията в Единния информационен портал.

3792 са активните случаи към момента. Потвърдените случаи общо са 1 294 152.

Нито един човек не е отчетен като излекуван в портала. 1 252 221 са излекуваните досега.

358 човека с ковид се лекуват в болници. 48 от тях са в интензивни отделения. 9 души са новопостъпилите за лечение.

Един човек е починал за денонощието. Жертвите на вируса достигнаха 38 139.

Само една ваксина е поставена за последните 24 часа. Дозите ваксини общо вече са 4 605 191.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама