Откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Европа

16:20, 12 яну 23 / Свят 25 2220 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шведската държавна минна компания Ел Ка А Бе (LKAB) съобщи, че е открила залежи от редкоземни минерали, възлизащи на над 1 милион тона, в района на Кируна в северната част на страната, предаде Ройтерс. Това е най-голямото подобно находище, откривано досега в Европа.

„Това е добра новина не само за Ел Ка А Бе, за региона, за шведския народ, но и за Европа и за климата“, посочва компанията в специално съобщение. „Находището е добра основа за производството на важни материали, които са изключително значими за зеления преход“.

Редкоземните материали са от съществено значение за повечето високотехнологични индустрии и се ползват при производството на електромобили, вятърни турбини, преносима електроника и много други продукти, пише БТА.

В момента в Европа не се добиват редкоземни материали и континентът е зависим от внос, а се очаква търсенето да расте с оглед на развитието на „зелената" индустрия.

„Електрификацията, европейската самодостатъчност и независимост от Русия и Китай тръгват от тази мина“, заяви шведският министър на енергетиката, бизнеса и промишлеността Ебба Буш.

Пътят до началото на добива на редкоземни материали в Швеция обаче е дълъг. Ел Ка А Бе планира тази година да подаде молба за концесия, но посочи, че до началото на реалния минен процес и достигането на минералите до пазара могат да минат 10-15 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама