Юридическият екип на Байдън откри още класифицирани документи

15:30, 12 яну 23 / Свят 25 1849 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Правният екип на президента Джо Байдън откри още една партида секретни правителствени документи след първоначалното откриване на секретни документи в бившия му офис в мозъчен тръст във Вашингтон през есента. Това съобщиха в сряда за CNN хора, запознати с въпроса.

Търсенето на допълнителни документи се е състояло, след като адвокатите на Байдън са намерили първоначалните класифицирани документи в началото на ноември. Един от източниците заявил, че тези усилия са довели до откриването на допълнителни документи, които представляват интерес за федералните служители, разглеждащи въпроса сподели CNN.

NBC News първи съобщиха за новата партида класифицирани документи.

Откриването на класифицираните документи в бившия му кабинет през ноември предизвика тревога в Белия дом, където само тесен кръг съветници и адвокати бяха запознати с въпроса. Бяха предприети усилия за претърсване на други места, където може да се съхраняват документи от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент.

Белият дом отказа да коментира въпроса.

По-рано CNN съобщи, че първоначалната партида, открита при опаковането на досиетата от личните адвокати на Байдън в бившия му частен офис, е съдържала 10 класифицирани документа. Това включва разузнавателни материали на САЩ и информационни бележки за Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Някои от класифицираните документи са били с гриф "строго секретно" - най-високото ниво. Те са били намерени в три или четири кутии, които са съдържали и некласифицирани документи, попадащи в обхвата на Закона за президентските документи, съобщи CNN.

Предполага се, че класифицираните документи се съхраняват на сигурни места. А според Закона за президентските архиви документите на Белия дом трябва да отидат в Националния архив, когато администрацията приключи.

Засега не е ясно колко са били документите във втората партида документи и за какво са се отнасяли те. Не е ясно и къде точно се намира новата партида материали.

Преди новите съобщения за втората партида правителствени материали в сряда Белият дом отказа да отговори на редица важни въпроси относно класифицираните документи от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент, открити в частен кабинет миналата есен, позовавайки се на текущата проверка на Министерството на правосъдието.

Документите са открити на 2 ноември, само шест дни преди междинните избори, но адвокатите на президента признаха публично за откриването им едва в понеделник, когато се появиха новините за откриването им.

Правителствените материали бяха намерени при закриването на офис във Вашингтон - Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън". Според източник, запознат с въпроса, откритите предмети включват 10 класифицирани документа, включително бележки на американското разузнаване и информационни материали, които обхващат теми като Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Байдън заяви във вторник, че не е знаел, че някои класифицирани документи са били отнесени в личния му кабинет, след като е напуснал вицепрезидентския пост, и че адвокатите му "са направили това, което е трябвало да направят", като са се свързали незабавно с Националната администрация по архивите и записите, след като документите били намерени през ноември.

Документите, каза президентът, са били намерени в "кутия, заключен шкаф - или поне в гардероб".

Все пак ключови въпроси относно ситуацията остават без отговор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа да отговори на редица въпроси относно документите, позовавайки се на продължаващото разглеждане на въпроса от страна на Министерството на правосъдието. Тя не успя да каже кой е внесъл документите в офиса и дали са намерени други документи. Също така не успя да коментира дали се извършва проверка за намиране на други възможни документи или кога президентът е бил информиран за откриването на документите

Тя също така не можа да даде уверения, че в други офиси не е имало допълнителни класифицирани материали.

"Това е в процес на проверка от страна на Министерството на правосъдието. Няма да излизам извън рамките на това, което президентът сподели вчера", каза Жан-Пиер, повтаряйки обяснението с толкова много думи в хода на брифинга за пресата в сряда. "Няма да излизам извън рамките на това, което моите колеги от Съвета на Белия дом споделиха и с всички вас."

Ситуацията предизвика критики от страна на републиканците, които твърдят, че федералното правителство е установило политически двоен стандарт в подхода си към неправилно обработените документи. Но има ярък контраст между очертаващия се сценарий с Байдън и продължаващата сага с бившия президент Доналд Тръмп - който например се съпротивляваше да предаде притежаваните от него документи. Юридическият екип на Тръмп сега смята, че ще извлече полза от разкритието, че Байдън е притежавал класифицирани документи след напускането на поста си, твърдят множество източници.

Снимка: Pixabay

В сряда Жан-Пиер не можа да отговори на критичните въпроси защо Байдън или неговите адвокати не са разкрили откритието пред обществеността по-рано, имайки предвид времето преди изборите през 2022 г.

Жан-Пиер сподели, че е разговаряла с Байдън за развоя на историята, докато двамата са пътували в Мексико по-рано тази седмица. Но тя съобщи, че не е разговаряла с президента за самите документи.

Запитана дали начинът, по който се е разиграла ситуацията, е подкопал дългогодишния публичен ангажимент на президента за прозрачност, Жан-Пиер отговори: "Когато адвокатите му разбраха, че тези документи са там, те ги предадоха на архивите. Те постъпиха правилно. "

Очаква се развитие на темата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама