Иранска шахматна реферка с предизвикателство към ръководния орган на играта

15:00, 12 яну 23 / Свят 25 2085 Шрифт:
Автор:

През 2020 г. Баят е критикувана в Иран, че не е носила подходящата забрадка на Световното първенство по шахмат за жени в Китай и Русия. Тя отказа да се подчини на натиска на режима и в резултат на това не се връща у дома от страх от наказание, казват от CNN.

Сега, три години по-късно, Баят разгневи Международната федерация по шах (ФИДЕ) и нейния президент за носенето на дрехи в подкрепа на иранските протести и народа на Украйна.

35-годишната Баят, която живее понастоящем в Лондон със съпруга си, наскоро беше съдия на Световното първенство по шах на Фишер Рандъм през 2022 г. в Рейкявик, Исландия, през октомври.

Турнирът беше поредната  възможност за Баят да ръководи някои от най-големите звезди на спорта, въпреки че този шанс дойде в труден момент, когато протестите в родната й страна Иран бяха в разгара си след смъртта на Махса Амини.

 „Това ми напомни моята собствена история“, каза Баят пред CNN. „Така че реших да отстоявам правата на жените в Иран. По време на турнира носех тениска с мотото на иранския народ „WomanLifeFreedom“ и исках да застана до тях.“

Баят сподели, че след първия ден от носенето на тениската, служител на ФИДЕ я помолил, неофициално, да не я носи.

В изявление, изпратено до CNN, ФИДЕ казва, че „от арбитрите на най-добрите събития се изисква да се обличат с подходящ дрескод“ и че Баят „е пренебрегнала директните инструкции, дадени й да спре да носи лозунги или мотота с политически послания“.

Според Баят подобни правила не се намират в наръчника на съдиите на ФИДЕ и тя казва, че за събитието в Исландия не е бил даден изричен дрескод.

Наръчникът на арбитъра наистина казва, че официалните лица трябва да „следват дрескода“ и че трябва да бъдат „облечени правилно, което помага за подобряване на имиджа на шаха като спорт“.

Разочарована от искането да спре да носи слогана, Баят каза, че е сметнала, че не нарушава никакви правила и затова го носела отново на следващия ден.

Тя споделя, че е била помолена още веднъж от служител да го свали, само че този път й било казано, че искането идва от президента на FIDE Аркадий Дворкович, бивш вицепремиер на Русия, който присъства на турнира в Исландия.

Баят каза, че Дворкович никога не е говорил с нея лично за тениската, въпреки че е бил в същата стая с нея, докато я е носила.

Дворкович обаче й изпратил съобщение в WhatsApp, в което моли реферката да не използва официални събития на ФИДЕ за „политически цели“.

Разгневена от искането на Дворкович, Баят казва, че тя бързо е отговорила, но след това е изтрила своя „емоционален“ отговор.

След това Баят информира Дворкович, че няма да носи тениската на следващия ден, въпреки че според нея това не е правилното решение.

Като се има предвид, че в хартата на FIDE се посочва, че тя е „ангажирана да зачита всички международно признати човешки права и ще се стреми да насърчава защитата на тези права“, Баят заяви, че с оглед на това не е нарушила нито едно правило.Помислих внимателно и разбрах, че не аз правя шаха политически, а Аркадий“, каза Баят. „Следвах правилата на FIDE, но Аркадий ги нарушаваше, като ми забраняваше да отстоявам правата на жените в Иран.“

ФИДЕ опроверга всяка идея, че политиката е изиграла роля в молбата на Дворкович към Баят.„Ние не съдехме нейните възгледи или нейния активизъм, а платформата и момента, който тя избра за това“, каза FIDE пред CNN.

На следващия ден Баят, която не е виждала родителите си, откакто е напуснала Иран преди повече от три години, каза, че си е купила синьо-жълто облекло и го е облякла в подкрепа на украинския народ, който се бори срещу руската инвазия, а също и в памет на 176 души, които бяха убити, когато Иран каза, че неволно е свалил украински самолет, който се разби близо до Техеран през 2020 г.

Снимка: Фейсбук

Тя казва, че нищо не й е казано за синьо-жълтото облекло, но откакто напусна турнира в Исландия, Баят съобщи пред CNN, че не е била поканена на друго събитие на ФИДЕ, въпреки че организацията я признава за най-добрата жена арбитър в Европа през 2022 г.

Баят каза, че първоначално е била отстранена от съдийската комисия – регистър на всички квалифицирани арбитри – и в съобщение, видяно от CNN, висш служител на ФИДЕ й каза, че това се дължи на нейните тоалети в Исландия.

Нейното име в момента е посочено в базата данни и FIDE съобщава  пред CNN, че Баят все още се бори да ръководи бъдещи събития, но че има „повече международни арбитри, отколкото световни събития, така че трябва да установим известна ротация“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама