Протестиращи изгориха жив полицай в Перу

14:37, 11 яну 23 / Свят 25 1878 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протестиращи нападнаха и изгориха жив полицай в Перу, съобщи АП. Демонстрациите им продължават от свалянето на бившия президент Педро Кастильо насам и са изпълнени с насилие. Броят на жертвите досега е 47, пише Offnews.bg.

Президентът на Перу бе свален от власт и арестуван

29-годишният Хосе Луис Сонко Киспе патрулирал в понеделник вечерта с колега в Хулиака - град близо до границата с Боливия и езерото Титикака, когато ги нападнала тълпа. Подпалили автомобила им. Оцелелият Роналд Вилясанте Токе разказва впоследствие, че двамата са били „задържани и физически нападнати от около 350 протестиращи“.

Киспе бил убит преди пристигането на още полицаи. Когато дошло подкреплението, униформените видели единия си колега пребит и вързан, а другият - мъртъв. Вилясанте бил откаран с множество наранявания по главата в болница. 

Министър-председателят Алберто Отарола потвърди смъртта на униформения на заседание на Конгреса. Той обяви и тридневен комендантски час от 20 ч. до 4 ч. в Пуно, а в сряда - ден на траур.

Президентът Кастильо беше свален в началото на декември и арестуван, след като се опита да разпусне Конгреса, за да предотврати собствения си импийчмънт. Оттогава размириците не стихват.

Убийството на полицейския служител настъпи след убийството на 17 души в понеделник в Хулиака, когато протестите с искане за незабавни избори се възобновиха в селски райони на страната, които са лоялни към Кастильо. Наследничката му на поста Дина Болуарте е привърженичка на плана изборите да са през 2024 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 manolov 07:54, 12 яну 23

бърза и надеждна оферта за безплатен заем за всички
За всички ваши нужди от финансиране за реализирането на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама