Открити са класифицирани документи на Байдън от времето му като вицепрезидент

16:29, 10 яну 23 / Политика 25 1099 Шрифт:
Автор:

Главният прокурор Мерик Гарланд е поискал от прокурора на САЩ в Чикаго да разследва случая, казва пред CNN източник, запознат с въпроса. Адвокатите на Байдън казват, че са открили правителствените материали през ноември, докато закривали офис във Вашингтон, окръг Колумбия – Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement – който Байдън е използвал като част от отношенията си с Университета на Пенсилвания, където е бил почетен член професор от 2017 до 2019 г.

По-малко от дузина секретни документи бяха открити в офиса на Байдън, каза друг източник пред CNN. Не е ясно за какво се отнасят документите или защо са били отнесени в личния кабинет на Байдън. Федералните длъжностни лица са задължени по закон да се откажат от официални документи и класифицирани записи, когато държавната им служба приключи.

Белият дом си сътрудничи с Националния архив и Министерството на правосъдието по отношение на откриването записи на администрацията на Обама-Байдън, включително и малък брой документи със секретни маркировки“, каза Ричард Заубер, специален съветник на президента Байдън в изявление. Документите са били открити, когато личните адвокати на президента опаковаха файлове, съхранявани в заключен килер, за да се подготвят за освобождаване на офис пространство в Penn Biden Center във Вашингтон, окръг Колумбия. Президентът периодично използваше това пространство от средата на 2017 г. до началото на кампанията през 2020 г.

Откриването на тези документи е направено от адвокатите на президента“, добави Заубер. Документите не са били обект на предишни искания или запитвания от страна на Архивите. След това откритие личните адвокати на президента са сътрудничили с Министерството на правосъдието, за да гарантират, че всички записи на администрацията на Обама-Байдън са надлежно притежание на архивите.

На среща на върха в Мексико Сити в понеделник вечерта Байдън пренебрегна крещящите въпроси от репортери относно класифицираните документи. Гарланд, също присъстващ на срещата, седеше отляво на президента. Висш служител на администрацията, пътуващ с Байдън, казва, че проблемът няма да отвлече вниманието на настоящия президент. „Нищо не се е променило в неговия график“, каза служителят. „Той се фокусира върху срещата на върха и срещите с най-близките ни съседи.“

Класифицираните материали включват някои свръхсекретни файлове, обозначени като „чувствителна разделена информация“, известно още като SCI, което се използва за изключително чувствителна информация, получена от разузнавателни източници. След откритието адвокатите на Байдън незабавно се свързаха с Националната администрация за архиви и записи, която започна да проучва въпроса, каза източникът. Екипът на Байдън си сътрудничи с NARA, която по-късно видя ситуацията като грешка поради липса на предпазни мерки за документите.

През ноември NARA изпрати сезиране до Министерството на правосъдието, за да разгледа въпроса, каза източник, запознат със ситуацията, пред CNN.

Американският прокурор в Чикаго, Джон Лауш младши, понастоящем е натоварен със задачата да разследва случаят. Лауш е един от малкото останали представители от ерата на Тръмп, които не бяха помолени да подадат оставка след встъпването в длъжност на Байдън. Той беше назначен от Тръмп през 2017 г. и единодушно потвърден от Сената. Двама сенатори демократи от Илинойс казаха през 2021 г., че искат Лауш да остане на висшия си пост, „за да приключи чувствителните разследвания“, въпреки че не разкриха върху какви проучвания работи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама