Китай спира издаването на краткосрочни визи на хора от Южна Корея и Япония заради COVID

15:00, 10 яну 23 25 950 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

BBC - Визите за южнокорейци, влизащи в Китай като туристи, са спрени, съобщиха от посолството на Пекин в Сеул

Японските медии съобщиха, че Китай налага подобни мерки и там.

Това е ответна мярка, която според Пекин ще остане в сила, докато не бъдат отменени "дискриминационните" ограничения за влизане в Китай.

В отговор на последния ход на Китай южнокорейското външно министерство заяви пред BBC, че политиката му по отношение на пристигащите от Китай е "в съответствие с научните и обективните данни".

Миналата седмица Южна Корея спря издаването на туристически визи за тези, които идват от Китай. Китайското външно министерство нарече действието "неприемливо" и "ненаучно".

Междувременно Япония разрешава на китайски посетители да влизат в страната при условие, че тестовете им за COVID са отрицателни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни на южнокорейската Агенция за контрол и превенция на заболяванията около една трета от всички пристигащи от Китай са дали положителен резултат за COVID преди въвеждането на визовите ограничения.

На международното летище Инчхон в Сеул - единственото южнокорейско летище, което все още позволява полети от Китай - пристигащите се посрещат от военен персонал с лични предпазни средства.

Много южнокорейци подкрепят идеята за предпазване на страната им от вълната от коронавируси в Китай - но не всички са убедени, че решението е чисто медицинско.

Предполага се, че южнокорейските ограничения ще продължат поне до края на месеца, което ще даде на учените време да анализират евентуални нови варианти, идващи от Китай.

"В момента в Китай няма никаква прозрачност за какъвто и да е мониторинг за нови варианти. Ако нов вариант дойде от Китай, това ще бъде много трудна ситуация за целия свят", заяви пред BBC професор Ким У Джу, експерт по инфекциозни болести в Корейския университет и съветник на правителството.

"Това би било катастрофа и за корейската здравна система. В момента вече имаме много хоспитализации и смъртни случаи, а и възрастните ни хора са недостатъчно ваксинирани. Това е, от което се притесняваме."

В момента в Южна Корея се допускат само малък брой делови или дипломатически пътници от Китай. Те трябва да направят отрицателен тест преди заминаване, както и при пристигане.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 07:59, 12 яну 23

бърза и надеждна оферта за безплатен заем за всички
За всички ваши нужди от финансиране за реализирането на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама