След три години пауза: Фестивалът „Сурва“ се завръща в Перник

12:30, 09 яну 23 25 2005 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник се завръща. В последните три години провеждането му не се състоя заради водната криза и пандемията от коронавирус.

Близо 10 000 носители на маскарадната традиция от страната и чужбина са заявили участие в предстоящото 29-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”. Той ще се проведе от 27 до 29 януари.

„За мое съжаление, откакто съм кмет, не съм провеждал „Сурва“. Може би тази година ще има рекорден брой участници. Всеки, който не се е докосвал до фестивала, трябва да го направи. Няма такава емоция“, каза кметът на Перник Станислав Владимиров в ефира на bTV. Той добави, че ще има много изненади.

Поради големия брой участници  тази година фестивални дефилета ще има и в трите дни. Общо 118 са групите от България, като 45 от тях са от област Перник. 15 са групите от чужбина. В младежката „Сурвакариада“, която се провежда в рамките на фестивала, се очаква да се включат 25 групи, предаде БНР.

Пъстър, зрелищен, колоритен – международният фестивал „Сурва“ е най-авторитетната в България и на Балканите, изява на традиционните народни игри и обичаи с маски. Едно от най-големите му достойнства е неговата приемственост. Фестивалът се организира от 1966 година. От 1985 година има статут на международен, а през 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама