Още в понеделник ще има доставка на антибиотици

15:58, 06 яну 23 25 2002 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече има информация, че определени фирми ще осигурят още в понеделник доставка на антибиотици. Най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици (температуропонижаващи), диабетни и антихипертензивни (срещу хипертония) медикаменти. Това коментира при посещение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

За липсата на антибиотици у нас, министърът обясни, че проблемът в с европейски мащаб и недостиг има в 25 държави. 

Много медикаменти идват от Китай и Индия и от там се получава недостигът, заяви министърът. По думите му са договорени доставки на повечето лекарства. Още в понеделник определени фирми ще осигурят антибитотици, каза той. За Пулмикорт и Вентолин успяхме да набавим количества, за януари ще идват по 20 хил. бройки. За инсулините ще се постараем, както и за останалите животоспасяващите лекарства ще се постараем да ги набавим, заяви Меджидиев, цитиран от „24 часа“.

„Задължително ще е да има промени в закона. Бившата министърка е променила по законов механизъм формулата на СЕСПА, ще изискаме законодателно да я променим, за да обхване повече лекарства“, каза още Меджидиев. Обсъждахме да наложим пълна забрана на всички лекарства за износ за месец, но не е законосъобразно. Ако всяка страна наложи забрана, ще стане още по-голям недостиг, уточни министърът.

Ще се отнемат лицензи на търговци, задържащи лекарства в складовете

Строги санкции ще налага здравното министерство към търговците, които задържат лекарства в складовете си. Като крайна мярка ще отнемаме лицензи на търговците, които задържат медикаменти, заяви здравният министър.

По думите му в момента текат много проверки по аптеките и складовете, като е активизиран голям ресурс от проверяващи. Мобилизиран е целият отдел на Изпълнителната агенция по лекарствата, включихме и Регионалните здравни инспекции, обясни още Меджидиев. Те проверят дали аптеките са завели искания за доставки към търговците и дали търговците ги изпълняват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 16:50, 06 яну 23

здравейте на всички и на всички честита нова 2023 година.
За всички ваши финансови нужди за реализацията на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама