Кога приключва политическото и започва човешкото:  кодексът на мълчание в българската политика

18:00, 06 яну 23 / Политика 25 2491 Шрифт:
Автор: Дария-Лора Дачева

Независимо какви пристрастия, цветове и вълнения имат повечето от нас, няма как да не забележим хроничната лицемерност на част от политическия елит, медиите и обществото. 

Веднага след излъчването на филма на Максим Генчев “Ботев”, предизвиканата негативна обществена реакция доведе и до изслушването на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков в комисията по култура в Народното събрание. Стана ясно, че обществената телевизия е финансирала само постпродукцията на филма, която е възлязла на 100 000 лв. Това се случило след преглед на откъслечни сурови кадри от филма и обзор на актьорския състав, в който присъствали “отлични професионалисти”. 

Най-интересното от изслушването на Кошлуков пред комисията беше включването на Корнелия Нинова, която попита дали БНТ финансира филми заради участието на президентски дъщери (заради твърдението, че дъщерята на Румен Радев Дарина ще участва в новия филм на Максим Генчев “1349”). Стана ясно, че това е инсинуация и няма как тя да е наета без подписа на генералния директор на обществената телевизия, която финансира 100% от продукцията.

Снимка: БГНЕС

Обвиненията, които бяха хвърлени към Емил Кошлуков за финансирането на филма “1349”, всъщност бяха нападение към президента и неговата дъщеря. Специфичното в случая е колко къса памет има Корнелия Нинова. Преди години тя беше обвинена, че лобира за кариерата на сина си и че решението ѝ да го изпрати да учи в САЩ не съотвества с реториката за справянето с демографската криза, която водят социалистите у нас. Тогава Нинова обяви “моля в политиката да не намесваме децата”. По-късно, когато той се дипломираше, родителите му присъстваха на церемонията, а Нинова написа в социалните мрежи “моля да не се спекулира с това пътуване, с личния ми живот и с майчинското ми чувство”. Интересно колко удобно е да се забрави несправедливост, която си изпитал на собствен гръб, когато имаш политически интерес да дискредитираш някого. 

Независимо от качествата на Дарина Радева като актриса, е важно да си дадем сметка, че тя преди всичко е дъщеря на баща си, не на президента. Всяко посегателство върху нечие дете е проява на лош вкус и неморалност. Защо децата трябва да отговарят за родителите си? Защо трябва да живеят с тежестта на изборите на бащите и майките си? Кога прекрачваме прага на политическото и навлизаме в жълтото, неморалното и несправедливото? 

В България, като сравнително малка държава, има генерален проблем с разбирането за личния живот - всеки един общественоразпознаваем човек е подложен на постоянно прекрачване на граници. Не е толкова важно какво прави, как помага или вреди на обществото, важно е откъде е, къде живее, каква кола кара, коя е половинката му, тя с какво се занимава, има ли деца и ако да, то те със сигурност са наркозависими или поне некадърници, които имат позиции само заради шуробаджанащината и позициите на родителите си. 

Твърдението на Костадин Костадинов от вчера, че “дори мафията не закача децата и жените” е изключително спорна - тя не посяга, тя направо убива. Томазо Бушета, първият нарушил клетвата за тишина (omertà) в сицилианската мафия “Коза ностра”, се сбогува с петима синове. Разликата между мафията в Италия и ситуацията у нас е, че ние не посягаме физически, у нас нямаме клетва за omertà и по този начин убиваме надеждата за нормален живот на много деца.

Утре това може да бъде отново детето на Корнелия Нинова или на всички онези словоизлиятели, които пишат обидни думи за непознатата Дарина. Дали ще има разкаяние или наистина у нас целта оправдава средствата? 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 02:14, 08 яну 23

здравейте на всички и на всички честита нова 2023 година.
За всички ваши финансови нужди за реализацията на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама