Мексиканските власти арестуваха сина на Ел Чапо

15:25, 06 яну 23 / Свят 25 2270 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Мексиканските власти арестуваха Овидио Гусман, син на известния наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, по време на операция в щата Синалоа, съобщи източник от федералното правителство на Мексико пред CNN.

Гусман е описан като "високопоставен член на картела Синалоа" в съобщение за пресата, публикувано от Държавния департамент на Съединените щати на 16 декември.

Той бе арестуван и през 2019 г., но бе освободен по нареждане на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, за да се избегнат нови кръвопролития.

В четвъртък около ареста на Гусман в града избухна хаос, а местните власти призоваха гражданите да се приберат по домовете си на фона на сблъсъци с членове на картела в различни части на Кулиакан.

Летището бе затворено през по-голяма част на деня.

Международното летище Кулиакан бе затворено след ареста на Гусман от съображения за сигурност, съобщиха летищните власти в своя акаунт в Twitter.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сутрешното си обръщение в четвъртък президентът Лопес Обрадор заяви, че операцията в Кулиакан е в ход от сутринта.

По време на ареста министърът на обществената сигурност на щата Синалоа Кристобал Кастанеда заяви, че са разграбени превозни средства и че "в различни части на града се провеждат блокади". Той помоли обществеността да не напуска града.

Секретарят по образованието на щата обяви също, че училищните и административните дейности в Кулиакан са преустановени, и призова хората, които се намират в рискова зона, да се укрият на безопасно място.

Щатът Синалоа е седалище на картела Синалоа - една от най-мощните организации за трафик на наркотици в света. "Ел Чапо" бе лидер на картела, преди да бъде осъден на доживотен затвор през 2020 г.

Арестът става дни преди президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо да посетят Мексико сити за участие в срещата на върха на северноамериканските лидери.

Залавянето на Гусман може да е начин Лопез Обрадор да покаже на САЩ, че "контролира въоръжените сили и ситуацията със сигурността в Мексико", заяви в имейл за CNN Гладис Маккормик, доцент в университета в Сиракуза, която се занимава с отношенията между Мексико и САЩ.

"Това също така обезсилва силата, която стои зад всяка молба от страна на администрацията на Байдън за спиране на вълната от фентанил и други наркотици през границата", добави тя пред CNN.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент, който предлага награда от 5 млн. долара за информация, водеща до ареста на Гусман, пише, че разследванията на правоприлагащите органи показват, че Гусман и брат му Хоакин Гусман-Лопес "са наследили голяма част от приходите от наркотици" след смъртта на другия му брат Едгар Гусман-Лопес.

Те "започват да инвестират големи суми от парите в закупуването на марихуана в Мексико и кокаин в Колумбия. Освен това започват да купуват големи количества ефедрин от Аржентина и организират контрабандата на продукта в Мексико, тъй като започват да експериментират с производството на метамфетамин", казва Държавният департамент.

Твърди се, че братята са контролирали и около 11 "лаборатории за производство на метамфетамин в щата Синалоа", посочва Държавният департамент.

Техният баща "Ел Чапо" Гусман бе осъден в САЩ през 2019 г. по 10 обвинения, включително за участие в продължаващо престъпно предприятие, трафик на наркотици и огнестрелни оръжия. Той бе осъден на доживотен затвор плюс 30 години, като му бе наредено да плати 12,6 млрд. долара конфискация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама