Над 1,5 млн. ваксини трябва да бъдат бракувани

09:41, 06 яну 23 25 1861 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19, заяви пред журналисти в парламента служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той каза, че на 9 декември е присъствал на заседание на европейската комисия по здравеопазване и ясно е изразил позиция, че България няма нужда от нови ковид ваксини

По думите на Меджидиев в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на общо един милион и половина дози ваксини на „Пфайзер“ и 8800 ваксини на „Модерна“. Тези препарати ще трябва да бъдат бракувани и унищожени, разясни министърът. Той добави, че вече са бракувани над един милион дози на „Пфайзер“ и 90 000 дози от „Астра Зенека“. Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им, каза Асен Меджидиев. От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително, предаде БТА. 

Настоях пред Европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини, обясни министърът. Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той. 

Меджидиев заяви още, че в момента данните за ковид ситуацията в България не са обезпокоителни. Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. По думите му това се дължи на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко, добави министърът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама