Откриха над 130 тайни прохода във Великата китайска стена

19:40, 05 яну 23 / Свят 25 2358 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Над 130 тайни прохода във Великата китайска стена бяха разкрити наскоро чрез непрекъснато заснемане с разделителна способност близка до сантиметър, съобщи изследователски екип на защитното съоръжение, цитиран от Синхуа.

Въз основа на по-нататъшен анализ на снимките и работа на място екипът проникна във всяка една от скритите врати, проектирана конкретно спрямо местната топография. В исторически план част от тези тайни проходи са били предназначени за преминаване на разузнавачи. Други пък са били изградени като канали за комуникация между двете страни на Великата стена или за търговия в древни времена.

Според някои официални документи, датиращи от династията Мин (1368-1644), на някои номадски племена е било разрешено да използват такива тайни порти за паша на добитъка си между Цинхай и Хътао в северозападен Китай, регион с изобилие от вода и тревни ресурси по това време. Подобна практика се доказва и от някои големи тайни врати, които биха могли да позволят на два коня да преминат в двете посоки, каза Чжан Юйкун, професор от университета „Тянцзю" и ръководител на изследователския екип.

Всичко това доказва, че Великата стена не е била напълно затворена, а периодично отваряна по строго определен ред“, добави Чжан.

За мистериозните тайни проходи са писали още учени от династиите Тан, Сун, Мин и Цин. Въпреки това никога досега не са били открити физически доказателства за такива скрити съоръжения.

Изходите, обърнати навън към врага, са замаскирани с тухли, докато страната, обърната към войниците в защита, е изградена така, че да е куха. За врага е почти невъзможно да различи местоположението на изхода отвън, но когато той атакува близкия главен вход, войниците от отбраната могат да разбият тайния проход отвътре като черупка от яйце и да извършат изненадваща атака в гръб на врага. „Това е страхотна демонстрация на военната мъдрост на Древен Китай“, каза Ли Чжъ от изследователския екип.

Великата китайска стена, с обща дължина над 20 000 км, е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се състои от много свързани помежду си отделни стени, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама