Скандал между ГЕРБ и ПП за въглищните централи 

12:38, 05 яну 23 / Политика 25 2233 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Продължаваме промяната“ и ГЕРБ се скараха за затварянето на въглищните централи в Народното събрание.  Скандалът бе в кулоарите на парламента в рамките на 20 минути. 

„От 2022 г. трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил „ТЕЦ Марица изток 2” на пълна мощност. Тази година трябва да работи само 50 дни”, заяви депутатът на ГЕРБ Жечо Станков. От три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., ако ние не оправим това нещо, каза Станков.  

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че шансът да се намали този процент е само ако се действа заедно с Румъния и Полша. Василев хвърли вината върху Борисов и поет от него ангажимент през 2020 г. Той попита: „Какво е подписал Бойко Борисов през 2020 г. в Брюксел?”

Няма поет ангажимент за затваряне на въглищните централи”, подчерта Асен Василев.

„В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има План за възстановяване, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис - 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности", обясни Василев, цитиран от bTV. 

Станков от своя страна показа документ, на който се посочва, че емисиите през 2022 г. трябва да се намалят. „Ето, в анекса на Плана го пише, не го дърпайте”, добави Станков. Василев започна да дърпа документа: „Какъв документ показвате, хвърчаща хартийка". 

„2020 г. е поет ангажимент за 55% намаляване на емисиите и затваряне. 2022 г. беше успяно това да бъде предоговорено на 40% без затваряне. След войната в Украйна и енергийната криза има възможност за още едно предоговаряне, което ще бъде по-силно, ако се случи с Гърция и Румъния, защото мариците помагат и на тях", каза съпредседателят на ПП.  

В същото време бившият енергиен министър Теменужка Петкова се опита да достигне до Василев, за да се включи в спора. „Еднолично решение на министър Асен Василев е закриването на централите”, каза Петкова. 

Накрая скандалът завърши с обвинения за бюджета.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама