Камарата на представителите на САЩ в хаос след загубата на Кевин Маккарти

15:00, 04 яну 23 / Политика 25 1904 Шрифт:
Автор:

За първи път от 1923 г. Камарата на представителите не успя да избере лидер след гласуване на първи тур. Новият Конгрес трябваше да ознаменува победата Републиканската партия, тъй като тя пое контрола над долната камара след изборите през ноември. Вместо това Маккарти се сблъска с бунт в собствените си редици и влезе в историята по всички грешни причини, се казва в ББС.

Конгресменът от Калифорния е загубил три последователни гласа за председател досега и не е ясно какъв би могъл да бъде пътят му към победата, когато Камарата се върне в сряда, за да опита всичко отначало. Те ще продължат да гласуват, докато някой не спечели мнозинство.

Дори Маккарти да намери начин, предупреждават анализатори, сътресенията в залата предвещават бурни две години на умерени и десни републиканци във война помежду си. Ако Републиканската партия не е в състояние да управлява ефективно долната камара на Конгреса, това може да попречи на способността на Камарата да изпълнява някои от основните си функции като приемане на сметки за разходи или повишаване на тавана на дълга.

Републиканците едвам спечелиха контрола над Камарата през ноември; затова Маккарти имаше само няколко свободни гласа в кандидатурата си да стане председател. Това позволи на група твърдолинейни консерватори да се обединят, за да се противопоставят на номинацията му. Според републиканските наблюдатели разривът се е готвел от много време.

Кевин Маккарти не се сприятелява с определени сегменти от групата от известно време, той си създаде много врагове“, каза републикански лобист, предпочел да запази анонимност, за да говори откровено за гласуването във вторник. „Има хора, които не го харесват и по политически, и по лични причини.“

В три последователни гласувания Маккарти не успя да достигне необходимия праг от 218 гласа. Въпреки че републиканците държат 222 места, блок от 19 крайнодесни републиканци се затвърди в опозиция срещу него. Те се противопоставят на Маккарти по идеологически и лични причини, но също така виждат възможност да използват тясното мнозинство на републиканците, за да го принудят към допълнителни отстъпки.

В един от най-драматичните моменти за деня те дори номинираха представителя Джим Джордан да го предизвика, само мигове след като самият  Джордан номинира Маккарти за председател. Дори след като Джордан – който е водеща фигура в твърдо дясната фракция на свободата – призова републиканците да се „сплотят около“  Маккарти в третия кръг на гласуването, 20 републиканци гласуваха за Джордан, отново отричайки победата на Маккарти.

Междувременно демократите останаха обединени зад новия лидер на своята партия, депутата Хаким Джефрис от Ню Йорк.

Политическите наблюдатели във Вашингтон започнаха да излагат различни теории за това как може да свърши всичко това. Техните прогнози пред BBC варират от изпълнимите (Маккарти издържа и печели, но си тръгва сериозно отслабен) до напълно възможните (той се отказва и подкрепя втория си командир, Стив Скализ от Луизиана). Едно предложение граничи с фантазия (петима републиканци решават да гласуват за Джефрис, демократ, и да му дадат контрол над Камарата).

В сегашния си състояние Маккарти е „по същество заложник на едната страна на своята партия“, каза Рут Блок Рубин, политолог от Чикагския университет, който изучава партизанството.

Маккарти обеща да не прави повече отстъпки, но може да няма избор. Той би могъл да се опита да спечели упорити законодатели с назначения в комисии или нови лидерски роли.

Членовете ще се съберат отново за четвърти път в сряда, но не е ясно дали патовата ситуация ще се разреши.

Не сме чули нищо ново от Маккарти“, каза пред репортери един от консерваторите, конгресменът Лорън Бьобърт от Колорадо. „Така че предполагам, че просто ще продължим да правим това.“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама