БСП отказа подкрепа за приоритетите на „Продължаваме промяната“

15:20, 03 яну 23 / Политика 25 2173 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП отказа да подкрепи приоритетите, обобщени от „Продължаваме промяната“. „Български възход“ ще решава до края на седмицата. Това се разбра от третата среща на номинирания за премиер Николай Денков и парламентарно представените партии. На нея присъстваха отново само представители на левицата, „Демократична България“ и „Български възход“. От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не дойдоха представители на срещата, пише „Дневник“.

Радев връчи втория мандат на „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“ вече обяви, че ще върне на президента Румен Радев неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство, ако приоритетите на партията не съберат достатъчно подкрепа в парламента. По конституция „Продължаваме промяната“ трябва да върне втория опит за кабинет след седмица, тоест на 10 януари. Денков обяви, че, ако дотогава приоритетите на партията дори не бъдат подложени на гласуване в пленарната зала, ще се смята за еднозначен знак, че не се събира мнозинство около тях.

Кои според ПП са четирите приоритетни национални цели?

Какво не харесва БСП

От страна на БСП отново отсъстваше председателя на партията и на парламентарната група Корнелия Нинова. Решението за отказ от подкрепа обяви заместникът на Нинова Кристиан Вигенин. Той посочи, че вижда отразени част от исканията на левицата в документа с приоритетите на партията на Петков и Василев.

„В текста на проекта обаче са залегнали предложения, по които не можем да правим компромиси - данъчни, бюджетни и външнополитически“, посочи Вигенин. В документа от „Продължаваме промяната“ се заявява категорична подкрепа за Украйна във войната, която Русия започна, а БСП отдавна се противопоставя на това.

Вигенин изрази несъгласие и с юридическото решение за документ с приоритети на „Продължаваме промяната“ - проект на решение вместо декларация. Посочи, че, ако бъде приет проектът на решение, той би бил много задължаващ, за разлика от декларацията, която е с по-пожелателен характер и дава повече гъвкавост.

БСП намекна, че, макар и да отказва подкрепа на „Продължаваме промяната“ при втория мандат, ще разчита да получи такава от тях, ако ѝ се наложи да прави правителство с третия мандат. Последния опит за кабинет президентът дава на избрана от него партия в парламента.

Какво не харесва „Български възход“

Председателят на „Български възход“ Стефан Янев също отсъстваше от срещата. Депутатът Александър Николов каза, че до края на седмицата партията му ще реши дали да подкрепи приоритетите на „Продължаваме промяната“.

От сегашното му изказване пролича известен скептицизъм. Николов декларира, че с основен приоритет на „Български възход“ страната да има редовно управление. Но и каза, че евентуален кабинет трябва да има ясна парламентарна подкрепа. Спомена и искането на „Български възход“ за коалиционно споразумение, въпреки че Денков по-рано днес каза, че настоящото проекторешение за цели на кабинет може да послужи за такова. Имаме резерви по част от текстовете. До петък ще изчистим позицията си“, каза Александър Николов.

Какво харесва „Демократична България“

Христо Иванов, съпредседател на ДБ изрази подкрепа към декларацията на ПП. „Ние сме стартирали обсъждане на документа, за да получим формално одобрение, за да можем да го подкрепим, но нашата нагласа е да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ като конкретика. Аз желая главно мир и отговорност. Тази среща за съжаление показва една диспропорция в носенето на отговорност. Искам да поздравя мандатоносителите за подхода, който са възприели - широк формат на диалог, търсене на общи, национални цели чрез поредица от консултации, които да позволят да се намери консенсус и един съдържателен диалог по приоритети“, това заяви Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

Той изрази съжаление, че политически партии, които претендират за системност, не се включват в такива формати на диалог. „Това не е добро начало на 2023г. Ние окончателният документ го виждаме днес, не сме имали възможност да се произнесем по него, но сега виждаме, че всички приоритети съвпадат с нашите. Смятаме, че този документ е годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление. Отчетохме всичко, което БСП изтъкнаха, но трябва да си дадем сметка, че в този парламент такава е конструкцията, че ако изобщо има възможност за правителство, то няма как да разчита на стабилно, трайно мнозинство. Това, че ПП като мандатоносител въпреки това се ангажира с този процес показва определена политическа смелост, с което искам отново да ви благодаря“, коментира още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама