„Исторически момент“: Турция ще продава газ на България в следващите 13 години

13:24, 03 яну 23 25 2047 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Министерския съвет бе подписано споразумение между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ). С него българският обществен доставчик ще получи достъп до турските терминали за втечнен газ. Споразумението се сключва за срок от 13 години.

Документът беше подписан от ръководствата на „Булгаргаз“ и „Боташ“ в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

„Днес е исторически момент. С подписването на споразумението получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките заради недостига на инфраструктура и претоварването на Ревитуса, но сега съвместно решаваме този проблем. Това споразумение е от европейско значение. Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни. Той бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно сътрудничество“, заяви Росен Христов, цитиран от Нова телевизия.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви: „Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката... 1,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурена. Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен“. Турският министър на енергетиката и природните ресурси подчерта, че с подписването на споразумението прави още една крачка към превръщането на неговата страна в газопреносен център, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:01, 03 яну 23

Това некадърно правителство на Радев не внесоха държавния бюджет , като не спазиха Конституцията, но сключват дългосрочни договори. Продажници и мръсници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама