Крайно десен израелски министър посети мястото на размириците

15:25, 03 яну 23 / Свят 25 1864 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Палестинците осъдиха посещението на крайно десния израелски министър на оспорвано свято място в Йерусалим като "безпрецедентна провокация" съобщи CNN.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който призова за по-твърда позиция спрямо палестинците, се разходи из обекта, заобиколен от полиция.

Съперничещите си претенции към комплекса разделят двете страни. Напрежението се повиши с идването на власт на новото националистическо правителство на Израел.

Посещението на г-н Бен-Гвир бе първата му публична проява, откакто правителството, ръководено от министър-председателя Бенямин Нетаняху, положи клетва преди пет дни.

Мястото на върха на хълма е най-свещеното място в юдаизма и третото по святост в исляма. За евреите хълмът е известен като Храмовия хълм, където се намират два библейски храма. От своя страна, за мюсюлманите е известен като Харам аш-Шариф - мястото, където Мохамед се е възнесъл на небето. Мюсюлманите считатащ целия комплекс за джамията Ал-Акса.

На евреите и други немюсюлмани е позволено да посещават комплекса, но не и да се молят, въпреки че палестинците виждат в посещенията на евреи опити за промяна на деликатното статукво.

Г-н Бен-Гвир, лидер на партията Otzma Yehudit (Еврейска Сила), заяви отдавна, че иска да промени правилата, за да позволи поклонението на евреите на мястото.

"Храмовият хълм е отворен за всички", написа той в Туитър, придружен от снимка, на която е заобиколен от кордон за сигурност със златния Купол на скалата на заден план.

Преди това палестинците предупредиха, че няма да позволят на г-н Бен-Гвир да посети страната.

След като посещението бе осъществено, палестинското външно министерство го осъди, определяйки го като "щурмуването на джамията Ал-Акса от екстремисткия министър Бен-Гвир" и го разглежда като "безпрецедентна провокация и опасна ескалация на конфликта".

Говорител на Хамас, група която управлява ивицата Газа, обяви това за "престъпление" и се зарече, че мястото "ще остане палестинско, арабско, ислямско", съобщи информационна агенция АФП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама