Очакванията на българите за света, Европа, България и за самите тях през новата 2023

19:08, 31 дек 22 25 1077 Шрифт:
Автор:

Според данните, извлечени от проучване на Exacta,  повечето българи са единодушни около тезата, че живеем във взаимосвързан свят, в който няма привелигеровани места („острови на благоденствието“) на фона на глобалните кризи, неблагополучия и заплахи. От тази гледна точка, нашите политици ще трябва да са способни добре да пресметнат какви са техните възможности и по своеобразен начин да се „нагодят“ към спецификите на подобен род масова нагласа.

Като цяло настроението, което властва сред нашите сънародници, е отчетливо песимистично. 54 % от българите дават негативна прогноза за това каква ще бъде новата 2023 за света, се казва в проучването на Exacta. 29 % от тях смятат, че ще е толкова лоша колкото 2022, а 25 % се опасяват, че тя ще бъде дори по-лоша. За сравнение 23 % смятат, че тя ще е по-добра, но това е мнение, битуващо предимно сред млади, образовани, заможни хора и столичани.

Скептицизмът на българите стремглаво се покачва щом стане дума за Европа. 61 % от запитаните считат, че 2023 няма да донесе нищо добро що се касае до Европа. Една трета очакват тя да бъде също толкова лоша колкото 2022, докато 28 % мислят, че тя ще се окаже още по-лоша, съобщава проучването на Exacta . Около една четвърт от интервюираните (отново предимни млади, образовани, заможни хора и столичани) са с оптимистична нагласа и се надяват, че 2023 ще с далеч по-добри изгледи.

Най-красноречив е песимизмът обаче когато става дума за България. 65 % от запитаните са с негативни прогнози за бъдещето на нашата страна през новата 2023. 36 % от тях мислят, че 2023 ще е толкова лоша колкото 2022, а 29 % смятат, че ще е по-лоша. Повечето от въпросните запитани са хора с нисък стандарт на живот, роми и жители на градовете-областни центрове, се казва в Exacta. С такива цифри броят на оптимистите у нас се е намалил двойно в сравнение с предишната година.

Въпреки масовия скептицизъм, е отчетено покачване на оптимизма що се касае до въпроса за личния план – 36 %. Песимистите в това отношение са 47 % и това по-често са необразовани, бедни и политически апатични българи. Оптимистите са предимно млади, образовани хора, столичани, при това симпатизанти на ПП, ДБ и ГЕРБ, казват от Exacta.

Сумарно статистиката показва, че делът на оптимистично настроените българи възлиза на 17 % (тези, които са едновременно оптимистични и за света, и за Европа, и за България и за себе си). Обратно, песимистите възлизат на 26 % - тези, които са с необнадеждаващи прогнози за новата 2023 както за себе си, така и за света, Европа и България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама